Maklér Kerviel pôjde do väzenia za rekordnú stratu, miliardy ale splácať nemusí

, ČTK Foto SITA

Francúzsky kasačný súd v stredu potvrdil trest vo výške troch rokov väzenia pre makléra Jérôma Kerviela, ktorý spôsobil banke Société Générale škodu skoro päť miliárd eur. Najvyššia súdna inštancia v krajine ale zároveň zrušila verdikt, podľa ktorého mal Kerviel zaplatiť odškodné rovnajúce sa výške škôd spôsobených banke.

Kerviel teraz po stretnutí s pápežom putuje pešo do Paríža, väzeniu sa vraj vyhýbať nebude. Jeho finančné operácie stáli Société Générale zhruba dvojročný zisk.

Kerviel a zatkli v roku 2008. O dva roky neskôr bol odsúdený na päť rokov väzenia, z toho k trom nepodmienečne, a na odškodnenie banky v rekordnej výške 4,91 miliárd eur za škody, ktoré jej riskantnými transakciami spôsobil.

Kerviel nepopiera, že sfalšoval dokumenty a zadával do počítačov banky neexistujúce transakcie. Tvrdí ale, že to robil s tichým súhlasom či dokonca s povzbudzovaním nadriadených. Banka to popiera a sľúbila len, že od neho nebude požadovať celú čiastku.

Kasačný súd teraz zrušil občianskoprávne rozhodnutie o odškodnení. Vrátil túto záležitosť odvolaciemu súdu vo Versailles, ktorý rozhodne o výške prípadného odškodnenia.

Tridsaťsedemročný Kerviel nebol na oznámení kasačného súdu prítomný. Je v Taliansku, cez ktoré pešo putuje do Paríža potom, čo sa 19. februára krátko stretol v Ríme s pápežom Františkom. Už skôr sa však vyjadril, že ak súd trest väzenia potvrdí, nebude sa výkonu trestu vyhýbať a vydá sa do rúk  polície.

Súvisiace články

Aktuálne správy