Rozhodovanie MMF sa opieralo o príliš optimistické prognózy

Prognózy hospodárskeho rastu a vývoja inflácie, na základe ktorých Medzinárodný menový fond v rokoch 2002 až 2011 zmierňoval krajinám podmienky pre čerpanie pomoci, sa v mnohých prípadoch ukázali ako príliš optimistické, tvrdia nezávislí audítori

Medzinárodný menový fond (MMF) mal tendenciu poskytovať krajinám rozsiahle úverové programy na základe príliš optimistických prognóz. Vyplýva to z výsledkov nezávislého auditu, ktoré zverejnili v utorok. Pôžičkami rádovo v miliardách amerických dolárov (USD) MMF podporoval krajiny ako Grécko a Ukrajina, ktoré sa výmenou za to museli zaviazať k prísnym opatreniam v oblasti udržateľnosti verejných dlhov. Základom pre rozhodnutia však boli prognózy, ktoré sa v horizonte troch až šiestich mesiacov od schválenia pomoci ukázali ako príliš optimistické, tvrdí nezávislý úrad pre audit pôsobiaci pri MMF.

 

Audítori MMF analyzovali krátkodobé prognózy hospodárskeho rastu v rokoch 2002 až 2011. Zamerali sa na prípady, kedy fond menil svoje pravidlá a krajinám v jednom roku umožnil čerpať úvery v objemoch, ktoré viac než dvojnásobne prevyšovali ich podiel na hlasovacích právach v MMF. V sledovanom období, kedy Grécko čerpalo 40 mld. USD a Ukrajina 15 mld. USD, takéto prípady podľa správy zodpovedali za vyše 85 % celkového objemu poskytnutých úverov.

Fond už vlani konštatoval, že v prípade Grécka zmiernil svoje štandardy a jeho prognózy vývoja ekonomiky členského štátu eurozóny mohli byť príliš optimistické.

(1 EUR = 1,3902 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy