Biely dom pritvrdzuje: Nekupujte ruské akcie!

, novinky Foto:SITA

Biely dom odporučil investorom, aby sa vyhli nákupom ruských akcií. Ide o stupňujúcu sa politickú rétoriku v súvislosti s rozhodnutím Moskvy pričleniť ukrajinský polostrov Krym k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak by som bol na vašom mieste, teraz by som do ruských akcií neinvestoval, jedine že by ste ich chceli rýchlo predať," povedal s ľahkým úsmevom hovorca Bieleho domu Jay Carney. Podľa neho sa Spojené štáty pripravujú na ďalšie kolo sankcií a ako pripomenul, rozhodnutie pripojiť časť Ukrajiny bude mať pre ruskú ekonomiku dlhodobo negatívny dopad. "Rusi ponesú aj následky v dôsledku sankcií, ktoré sme na nich už uvalili spoločne s Európskou úniou," doplnil.

Spojené štáty a EÚ uvalili po víkendovom referende o samostatnosti Krymu na predstaviteľov Ruska a krymskej vlády sankcie. Za vinu im kladú porušenie územnej celistvosti Ukrajiny. Väčšina z dvoch miliónov obyvateľov polostrova omývaného Čiernym morom sú však etnickí Rusi.

Ruský akciový trh na začiatku týždňa zastavil prepad a v utorok pridal dve percentá. Rast vykázal aj ruský rubeľ potom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva sa nebude usilovať o ďalšie delenie Ukrajiny.

Investori zaregistrovali, že pôvodné sankcie nesmerovali proti ruským spoločnostiam. Biely dom dal ale najavo, že ďalšie kolo sankcií by mohlo zasiahnuť aj podnikovú sféru.

Súvisiace články

Aktuálne správy