Regulátori v USA vyšetrujú firmy pre superrýchle obchodovanie

Americkí regulátori skúmajú vzťahy medzi poprednými burzovými spoločnosťami Intercontinental Exchange Group (ICE) a CME Group a veľkými spoločnosťami, ktoré sa venujú automatickému obchodovaniu na burzách. Automatické obchodovanie využíva počítačové algoritmy, vďaka ktorým obchodníci vedia zarábať i na nepatrných pohyboch v kurze.

Vyšetrovanie Komisie pre obchodovanie termínových kontraktov na komodity (CFTC) sa podľa denníka The Wall Street Journal sústredí na zložité a často nepriehľadné programy stimulov, ktoré dávajú firmám zaoberajúcim sa vysokofrekvenčným obchodovaním (HFT) určité finančné výhody, napríklad zľavy na poplatkoch za uskutočnenie transakcií, tvrdia denník s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Zástupcovia americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) podľa zdrojov oboznámených s vyšetrovaním skúmajú, či burzy neposkytujú výhody niektorým klientom, vrátane automatických obchodníkov, tým, že navrhujú softvérové ​​programy, ktoré by mohli zvýhodňovať ich príkazy k obchodom. Komisiu zaujíma, či boli všetky podrobnosti takých prípadných stimulov aj riadne vopred oznámené.

Správa sa objavila po tom, čo minister spravodlivosti štátu New York Eric Schneiderman vyzval k obmedzeniu služieb, ktoré sú poskytované HFT obchodníkom. Upozornil predovšetkým na tie služby, ktoré obchodníkom umožňujú získať rýchlejší prístup k informáciám. Obchodníci tak podľa neho môžu zrealizovať "rýchle a často bezrizikové obchody predtým, než môže reagovať zvyšok trhu ", citoval ho spravodajský server BBC.

K obmedzeniu HFT obchodov, ktoré uskutočňujú počítače rádovo v milisekundách, sa možno schyľuje v EÚ. Členské štáty a zástupcovia europarlamentu sa v januári dohodli na rámcovej podobe regulácie, ktorá chce stanoviť prísnejšie pravidlá pre HFT obchodovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy