Obnova cesty v okolí Svidníka môže stáť 16 mil. eur

Slovenská správa ciest pripravuje tender na rekonštrukciu cesty I. triedy č. 73 Šarišský Štiavnik - Hunkovce. Cieľom stavebných a bezpečnostných opatrení je zníženie nehodovosti na ceste zaradenej do medzinárodného cestného ťahu E 371.

Slovenská správa ciest (SSC) plánuje rekonštrukciu cesty I. triedy č. 73 Šarišský Štiavnik – Hunkovce v okrese Svidník za predpokladanú cenu 15,93 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cieľom stavebných a bezpečnostných opatrení je zníženie nehodovosti na ceste zaradenej do medzinárodného cestného ťahu E 371. Práce na úseku v dĺžke takmer 30 kilometrov sú plánované na 420 dní, teda jeden rok a dva mesiace. Cestári predbežne oznámili prípravu tendra vo Vestníku verejného obstarávania.

Projekt má byť financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Doprava. Cesta Šarišský Štiavnik – Hunkovce je dôležitou tranzitnou trasou a spojnicou obcí v okrese Svidník, ktorá pokračuje na hraničný priechod s Poľskom Vyšný Komárnik. Zároveň je súčasťou doplnkovej cestnej siete zabezpečujúcej prepojenie medzinárodnej dopravy zo severu na juh východného Slovenska.

Slovenská správa ciest so sídlom v Bratislave je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje takmer 3 500 kilometrov ciest I. triedy. Pre diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy vykonáva aj dopravné plánovanie, ústrednú technickú evidenciu, centrálnu databanku a technický rozvoj spolu so súvisiacou koncepčnou, koordinačnou a metodickou činnosťou. SSC má generálne riaditeľstvo v Bratislave a štyri regionálne organizačné zložky Investičná výstavba a správa ciest majú zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy