Švajčiarsko mierne zredukovalo prognózu rastu HDP

Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti očakáva v tomto roku rast hrubého domáceho produktu o 2,2 %, v predošlej predikcii rátal s posilnením o 2,3 %.

Švajčiarska vláda mierne zredukovala prognózu rastu ekonomiky krajiny v tomto roku, ale potvrdila predikciu pre rok 2015. Uviedla, že hospodárstvo sa pravdepodobne opäť oživí po slabom štvrtom kvartáli vlaňajška a v priebehu tohto a budúceho roka bude posilňovať, hoci pretrvávajú niektoré globálne riziká. Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti (SECO) v utorok uviedol, že hospodársky rast za rok 2014 očakáva na úrovni 2,2 %, hoci pôvodne predpovedal posilnenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,3 %. V budúcom roku však predpokladá rast o 2,7 %, čo je v súlade s jeho predošlou prognózou.

„Obrat v ekonomike Švajčiarska sa v rokoch 2014 a 2015 pravdepodobne posilní a dostane sa na širší základ, pričom pozitívne k tomu prispeje aj export aj domáca ekonomika,“ viedol SECO. Podľa sekretariátu motorom rastu vývozu by mal byť väčší dopyt po švajčiarskych tovaroch a službách zo strany USA a Európskej únie. Upozornil však, že pretrvávajú rizika. Patrí k ním to, že zotavovanie eurozóny je krehké, a tiež neistota pokiaľ ide o vzťahy Švajčiarska a EÚ, keďže švajčiarski voliči sa vyslovili za návrh obmedziť imigráciu z Európskej únie.

Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti predpovedá, že celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v tomto roku stúpne o 0,1 %. V decembri prognózoval, že v toto roku sa ceny zvýšia o 0,2 %. V budúcom roku však už očakáva rast spotrebiteľských cien o 0,4 %. Švajčiarskemu hospodárstvu sa v štvrtom kvartáli vlaňajška nedarilo, keďže klesol export, ale iné ukazovatele signalizujú oživenie v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy