Konečne vieme prečo nemôžete investovať ako Buffett

, Pragmatic Capitalism Foto:SITA

Nepreberné množstvo podielových fondov sa snaží aspoň čiastočne napodobniť investičnú stratégiu Warrena Buffetta, ktorý akcie spoločností nakupuje na základe ich vnútornej hodnoty.

Porovnávať sa s Warrenom Buffettom do detailu nemôže žiadny investor, Buffett totiž riadi veľmi špecifickú firmu, ktorá je čiastočne poisťovňou, čiastočne holdingom, čiastočne zaisteným fondom a čiastočne private equity spoločnosťou.

To však nie je to jediné, čo Buffetta odlišuje od ostatných investorov. Ako poukazuje Robert Huebscher z Advisor Perspectives, Buffetta tiež nemusia trápiť ďalšie veci, ktoré brzdia otvorené podielové fondy v rozlete. "Buffetta nezaťažujú problémy otvorených podielových fondov. Nemusí sa zaoberať krátkodobým výkonom a jeho možným vplyvom na aktíva, ani sa porovnávať s benchmarkom, ani porovnávať svoje zisky s ostatnými. Nemusí ani denne prehodnocovať svoju stratégiu. Nestará sa o to, ako Morningstar jeho fond ohodnotil, a jeho model nie je založený na spravovaných aktívach," hovorí Huebscher.

Je teda potrebné dávať si pozor na portfólio manažéra, ktorý predáva svoju stratégiu so značkou "investujem ako Buffett". Existuje totiž veľká šanca, že nerobí ani zďaleka to isté.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy