Hedžové investičné superhviezdy Soros a Paulson veria španielskemu trhu s nehnuteľnosťami

, patria Foto:SITA

George Soros a John Paulson presúvajú časť svojich prostriedkov do Európy. Konkrétne do španielskej investičnej spoločnosti Hispania, ktorá sa zameria na nákupné príležitosti oživujúceho sa trhu s nehnuteľnosťami. Kupujú v ňom majoritu za čiastku dosahujúcu viac ako 180 miliónov EUR.

Soros s Paulsonom sa tak pridávajú k početnej skupine "býkov" cieliacich na trh, ktorý pred piatimi rokmi zrazil juhoeurópsku krajinu na hospodárske kolená. Analytici im dávajú za pravdu a rovnako ako nové dáta naznačujú, sektor si zaslúžia bližšie preskúmanie.

Španielsky trh s nehnuteľnosťami sa prebúdza z dlhotrvajúci letargie. Investori vlani minuli takmer 5 mld EUR na nehnuteľnosti, čo je viac ako dvojnásobné množstvo oproti predchádzajúcemu kalendárnemu roku. Dopyt rastie predovšetkým po komerčných nehnuteľnostiach. Poradenská spoločnosť Savills odhadla rozsah investícií do tejto oblasti v roku 2013 na viac ako trojnásobnú hodnotu (850 mil eur) oproti roku 2012. Aj preto ceny nehnuteľností v posledných kvartáloch minulého roka začali obracať trend a prvýkrát od 2010 rástli.

Náklonnosť k španielskym nehnuteľnostiam prejavujú predovšetkým zahraničné investičné fondy, ktoré chcú využiť výhodnejšie ceny. Počas boomu v rokoch 2004 až 2008 ceny domov zhodnotili o 44 %, aby následne stratili tretinu pri prasknutí cenovej bubliny. Rovnako tak chcú ťažiť zo zvýšeného záujmu o komerčné priestory vo veľkých mestách na čele s Barcelonou a Madridom. Práve v hlavnom meste narástlo využitie kancelárskych objektov počas minulého roka o približne 35 %.

Potenciál poskytujú nielen samotné objekty, ale aj odkúpenie pôžičiek, ktoré niektoré banky ponúkajú v snahe naplniť požiadavky regulátorov ECB. Tieto pôžičky bývajú zabalené vo forme finančných derivátov a práve ich výkonnosť roztočila dominový efekt pred krízou. Pre niektoré fondy sú aj napriek tomu veľkým lákadlom, pretože sa predávajú za menšiu hodnotu, než je hodnota poskytnutých pôžičiek. V prípade zlepšenej platobnej morálky potom ponúkajú príležitosť inkasovať  výrazne zaujímavejšie zisky.

Hoci trh s nehnuteľnosťami oživuje, situácia nie je až taká jednoznačná. Španielske makroekonomické dáta totiž nie sú celkom pozitívne. Bankový sektor stále budia rozpaky po znárodnení významných bánk koncom roka 2012. Hoci Španielsko úspešne vystúpilo z bailoutovej záchrany a dokázalo znížiť výnos svojich dlhopisov, teda zjednodušiť obsluhu štátneho dlhu, naďalej vykazuje pomalé medzikvartálne tempo rastu a dokonca pokles HDP v medziročnom vyjadrení. Vysoká nezamestnanosť sa má navyše podľa MMF, aj napriek proklamáciu španielskej vlády, udržať na hodnotách okolo 25 %.

Preto kľúčovou otázkou zostáva, či je investícia do realitného trhu stávkou na makroekonomické dáta, alebo skôr uložením peňazí do fundamentálne podhodnoteného aktíva. A práve George Soros možno pozná odpoveď. Už minulý mesiac investoval do amerického fondu nehnuteľností, ktorý cieli na objekty v Španielsku, Írsku a Veľkej Británii. U všetkých krajín sú nehnuteľnosti pod drobnohľadom investorov kvôli neudržateľnému výkyvu od vnútornej hodnoty. A že Soros takúto výnimku dokáže odhaliť, ukázal jeho slávny útok na britskú libru.

Súvisiace články

Aktuálne správy