Aj druhá najväčšia burza pozastavila obchodovanie s Bitcoinmi

, ČTK;root.cz Foto:SITA

Internetová burza Bitstamp, druhá najvýznamnejšia platforma pre obchodovanie s virtuálnou menou Bitcoin, v utorok pozastavila výbery po "kolísavých výsledkoch" tohto platidla. Burza so sídlom v Slovinsku to pripisuje kybernetickému útoku na funkčnosť jej služieb.

Bitstamp je behom posledných niekoľkých dní už druhou bitcoinovou burzou, ktorá pozastavila výbery, čo ďalej zneistilo účastníkmi obchodov. Najväčšia burza tohto druhu, MtGox so sídlom v Tokiu, tak kvôli údajnému technickému problému urobila už minulý piatok a doteraz výbery neobnovila. V stručnosti ide o to, že je možné pozmeniť transakčné ID pri prevádzaní peňazí. To môže urobiť niekto, kto má väčší výpočtový výkon, alebo má priame pripojenie na viacero ťažobných poolov. Ide o problém celého protokolu Bitcoin. Ale problém je to skôr administratívny a neovplyvňuje samotný "prenos " Bitcoinov.

Práve MtGox používala hash transakcie pre overenie, či skutočne došlo k odoslaniu Bitcoinov klientovi. Ak by sa zločinnému klientovi podarilo zmeniť hash transakcie, mohol tvrdiť, že sa transakcia neuskutočnila a požadovať výber bitcoinov znova. A to sa pravdepodobne aj dialo. Otázkou je, ako dlho a v akej miere. Burza teda týmto spôsobom zrejme prišla o časť finančných prostriedkov a množstvo skutočne držaných Bitcoinov sa nerovná súčtu stavov klientskych účtov. Výbery zostávajú pozastavené a firma celú vec údajne rieši s vývojármi Bitcoinov.

Kurz meny sa po oznámení prepadol zhruba o tretinu, ale už sa opäť vracia na vyššiu úroveň. Súčasná cena Bitcoinu na Bitstampe je 655 dolárov, zatiaľ čo na MtGox je na 575 dolároch.

Bitstamp tvrdí, že výbery zastavuje z rovnakého dôvodu ako MtGox. Burza Bitstamp na svojom webe oznámila, že ruší výbery, ktoré sa nepodarilo realizovať v pondelok a v utorok, pričom tieto sumy budú pripísané späť na účty klientov.

Transakcie s virtuálnymi menami môžu obchádzať tradičné finančné systémy, čo vyvoláva obavy z ich zneužívania. Ruské úrady minulý týždeň pred používaním Bitcoin varovali. Upozornili, že túto menu možno využiť na pranie špinavých peňazí alebo financovania terorizmu. Podobné obavy už skôr vyjadrili aj Spojené štáty.

Súvisiace články

Aktuálne správy