Skutočne urobil George Soros tak veľkú chybu?

, Yahoo Foto:SITA

J. C. Penney márne publikovali, že sa im podarilo zvýšiť obrat vo svojich predajniach. Kvôli vysokým očakávaniam sa rast nedostavil. A výsledok? Akcie spoločnosti spadli o viac ako 10 percent. Možno najsklamanejším investorom bude legendárny guru hedžových fondov George Soros, ktorý podľa najnovších štatistík, vlastní takmer 20 miliónov akcií.

Soros nie je jediný, kto veril v posledných rokoch firme aj napriek skutočnosti, že akcie neustále klesali. Podobne sú na tom veľké mená ako Bill Ackman, Goldman Sachs, alebo dokonca Black Rock, píše Yahoo! Finance.

Stratégia Mikea Ullmanna smeruje spoločnosť J. C. Penney správnym smerom. Od roku 2011 sa po prvý krát podarilo zvýšiť obrat predajní otvorených dlhšie ako jeden rok o 2 percentá. To však investorom nestačilo, veď analytici predpovedali zvýšenie až o 4,2 percenta. Akcie tak napriek úspechu spadli o 10 percent.

George Soros
Akcie J. C. Penney sa od februára 2012 prepadli o takmer 88 percent, čo dokazuje, že s akými vážnymi problémami sa musel vyrovnať americký maloobchodný reťazec. Pod pád sa podpísali zlé rozhodnutia bývalého generálneho riaditeľa firmy, Rona Johnsona, následný pokles predaja a  problémy s likviditou, očakávané navýšenie kapitálu, rad uzatvárania obchodov a prepúšťanie zamestnancov. Reakcia akciového trhu bola okamžitá, zníženie odporúčaní na nákup.

A potom prišlo veľké vyhlásenie Georgea Sorosa. Vlani v apríli sa prostredníctvom tlače miliardár pochválil, že kúpil 7,9 percent podielu v spoločnosti J. C. Penney cez  Soros Fund Management získal 17,4 milióna akcií. Na pokles ceny reagoval ďalším nákupom, svoju pozíciu upevnil takmer 20 miliónmi akcií. Takže, ak by sa ich v ostatnom čase zbavil, tým že má podiel vo firme 9,09 percenta, by sa o tom určite písalo. Podľa GuruFocus bola pre Sorosa priemerná cena za akciu okolo 17 dolárov, takže ak naozaj za pochodu z firmy nevystúpil, bude v mínuse asi 200 miliónov dolárov. Len s touto jednou jedinou pozíciou.

Bill Ackman
Soros ale nie je jediný, kto videl fantáziu v posledných rokoch v J. C. Penney, aj napriek pretrvávajúcim problémom a prepadávajúcim sa akciám. Investičný stratég Bill Ackman získal významný podiel vo firme, aby mohol z pozície sily zmeniť smerovanie spoločnosti. V tejto súvislosti prilákal naspäť do firmy Ullmana, ale ani to nestačilo na realizáciu jeho plánov. Po troch rokoch boj vzdal a svoj 18 percentný podiel ponúkol na burze.

Okrem Sorosa má podiel v J. C. Penney podľa septembrových údajov aj Goldman Sachs a Blackrock.

Súvisiace články

Aktuálne správy