Mzdy sestrám by sa nemali znížiť na úroveň pred aprílom

Bude to žiadať prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko od členov tohto združenia, v bardejovskej nemocnici to sestrám garantuje svojim vyhlásením.

vyšlo aj v REG

BARDEJOV 16. júla (SITA) – Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko vo štvrtok tento týždeň na Rade Asociácie nemocníc Slovenska bude vyzývať nemocnice združené v tejto asociácii, aby aj po rozhodnutí Ústavného súdu SR sestrám určité zvýšenie platov ponechali. Považuje to za logický krok, keďže 50 mil.  po dohode s rezortom zdravotníctva má ísť na tento účel z rezervy štátneho rozpočtu a nemocnice to majú zazmluvnené s poisťovňami. Petko o tom informoval médiá po pondelňajšej návšteve ministerky zdravotníctva v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove, kde je riaditeľom. Zdôraznil, že členovia Asociácie dali verejný prísľub, že tieto peniaze použijú na zvýšenie platov lekárov a sestier. Nikdy však netvrdili, že pôjdu iba na zvýšenie platov pre zdravotné sestry. „Dnes hovoríme, že toto chceme použiť na úpravu platov zdravotníkov,“ povedal Petko. Ako doplnil, ostatní pracovníci v zdravotníctve boli doteraz ticho a trpezlivo čakali, kedy príde na nich rad pri zvyšovaní platov.

Petko dodal, že k dnešnému dňu má informáciu od 50 nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska, čo je viac ako 85 percent, ktoré mu potvrdili, že od 1. apríla zvýšili platy zdravotným sestrám o sumu, ktorú si mohli dovoliť. V bardejovskej nemocnici to bolo zvýšenie o zhruba 180 . Od ostatných nemocníc (12) nemá spätnú väzbu, preto o situácii u nich nevie informovať. Ako sa ďalej vyjadril, za bardejovskú nemocnicu vie garantovať, že zdravotným sestrám neostanú platy, aké mali pred 1. aprílom. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR zmenia zmluvy so sestrami tak, aby mali plné úväzky na zdravotné sestry, a nie na zdravotné asistentky. Platy im upravia tak, že budú vyššie ako pred 1. aprílom. Petko však nepovedal o koľko.

Podľa Zvolenskej Komora sestier prejudikuje situáciu, ktorá nenastala. Žiada ich, aby to nerobili, lebo nie je na to dôvod. V teréne má od zdravotných sestier iné informácie, ako to tvrdí Komora sestier. Ministerka víta snahu Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá vyzve svojich členov, aby sestrám nevrátili platy do podoby pred 1. aprílom.

Petko chcel v pondelok hovoriť s ministerkou zdravotníctva aj o ďalších témach. Ako uviedol pre tlačovú agentúru SITA, bude sa zaujímať aj o prípravu štátneho rozpočtu na rok 2013 v rámci zdravotníctva. Chce otvoriť tiež otázku budovania urgentných príjmov a platieb pri hospitalizácii za určenie diagnózy. Plánuje sa dotknúť tiež potreby zmeny kompetencií jednotlivých typov zdravotníckych pracovníkov. „Dnešný stav na Slovensku považujeme za zlý a nezodpovedajúci realite. Výrazne chceme posilniť kompetencie zdravotníckych asistentov zhruba na úroveň Českej republiky. Návrh sme už podali na ministerstvo,“ povedal. Ďalej uviedol, že ich záujmom je posilniť kompetencie zdravotných sestier tak, aby robili reálne výkony, keďže majú vysokoškolské vzdelanie, aby sa priblížili vyspelým štátom Európskej únie. Uviedol, že vzdelaním sme prešli na francúzsky model, ale prakticky a tiež z pohľadu Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sme ostali pozadu.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy