Slovnaft má nový produktovod za 6,3 mil. eur

Spoločnosť nahradila pôvodné potrubné vedenia smerované do bratislavského prístavu novým produktovodom s vyššou kapacitou a vyššou ochranou voči únikom ropných látok.

Spoločnosť Slovnaft, a.s. investovala do opravy potrubia 6,3 mil. eur. Spoločnosť nahradila svoje pôvodné potrubné vedenia smerované do bratislavského prístavu novým produktovodom s vyššou kapacitou a vyššou ochranou voči únikom ropných látok. “Oprava a údržba vyše trojkilometrového dlhého produktovodu sa začala na jeseň minulého roka. Počas vykonaných prác pôvodné potrubie nahradilo nové dvojplášťové potrubie,“ uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Na celom produktovode bratislavská rafinérka nainštalovala novú technológiu riadenia a monitorovania prepravy. Tá dokáže identifikovať narušenie, či už vnútorného, alebo vonkajšieho plášťa potrubného systému. “Miesto narušenia lokalizuje s presnosťou až jedného metra, čo umožňuje veľmi promptne reagovať a úplne eliminovať únik ropných látok,“ dodal Molnár.

Opravu prvej časti nového produktovodu, ktorá slúži na prepravu motorovej nafty, spoločnosť ukončila tento rok vo februári, druhú časť pre prepravu automobilového benzínu začala firma prevádzkovať začiatkom apríla. Kapacita nového systému je vyššia približne o 30 percent. Výrazne sa tak skráti čas pre naplnenie takzvaných člnov. Tisíc ton nafty sa tak naplní namiesto deviatich hodín za šesť hodín.

Spoločnosť Slovnaft so sídlom v Bratislave je rafinérsko-petrochemická firma. Spoločnosť okrem výroby, skladovania, distribúcie a veľkoobchodného predaja výrobkov z ropy disponuje najväčšou maloobchodnou sieťou v rámci Slovenskej republiky, zameranou na predaj motorových palív a mazív. Majoritným vlastníkom spoločnosti je maďarská ropná a plynárenská skupina MOL. Spoločnosť ku koncu minulého roka prevádzkovala na Slovensku 209 čerpacích staníc. Rafinéria Slovnaft v minulom roku spracovala 5,99 milióna ton ropy a dosiahla tržby vo výške 4,73 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy