Francúzska ministerka chce, aby reštaurácie označovali pokrmy, ktoré neuvarili

Francúzske reštaurácie by najneskôr v roku 2025 mali označovať v ponuke pokrmy, ktoré sami nepripravili. S návrhom prišla francúzska ministerka Olivia Grégoireová, podľa ktorej má opatrenie zlepšiť transparentnosť voči spotrebiteľom a podporiť reštaurácie, ktoré naozaj varia jedlá, ktoré ponúkajú. Kým návrh pošle do parlamentu chce o ňom ministerka ešte do detailu rokovať so zástupcami podnikateľov, píše francúzska tlač.

„Pracujeme na tom už niekoľko mesiacov,“ uviedla pre denník La Tribune du Dimanche Grégoireová, ktorá má na starosti vo vláde malé a stredné podniky a cestovný ruch. Podľa nej označenie pokrmov, ktoré reštaurácie odoberajú od dodávateľov, bude prínosné pre „každodenných klientov i turistov“. „A je to dobré aj pre morálku prevádzkovateľov reštaurácií, ktorí sa svojim klientom snažia ponúknuť pokrmy uvarené v reštaurácii,“ povedala ministerka.

Prvé ohlasy na pripravovanú novú povinnosť pre gastronomické podniky sú priaznivé, uvádza stanica BFM-TV. Pre označenie sa napríklad vyjadril šéf asociácie prevádzkovateľov reštaurácií AFMR Alain Fontaine. Podľa jeho odhadu len 7000 reštaurácií zo 175 000, ktoré podnikajú vo Francúzsku, má v ponuke iba pokrmy, ktoré pripravili ich kuchári. „Klient sa už nebude musieť pýtať pri vstupe do reštaurácie, či lietadlo riadi pilot,“ povedal stanici France Info.

Už v súčasnosti existuje vo Francúzsku dobrovoľná značka „fait maison“, ktorá označuje pokrmy, ktoré si reštaurácia uvarila sama. Podľa ministerky sa však toto označenie príliš neuchytilo a jeho používanie je pre reštaurácie komplikované.

Viac o téme: Francúzsko , gastro , reštaurácie , spotrebitelia , značka

Súvisiace články

Aktuálne správy