Akcie: Obnovené obavy o ďalší vývoj v svetovej ekonomike poslali ázijské akcie nadol

Ázijské trhy otvorili nový týždeň poklesom, pričinili sa o to najmä obnovené obavy o ďalší vývoj svetovej ekonomiky, keď piatkové zverejnenie prvého odhadu rastu HDP krajín eurozóny ukázalo hlbšiu kontrakciu krajín zoskupenia, než sa očakávalo. Podľa Eurostatu klesla ekonomická aktivita v šestnásťčlennom zoskupení počas prvých troch mesiacov roka 2009 medzikvartálne o 2,5 % a medziročne až o 4,6 %, čo výrazne zaostalo za očakávaniami na úrovni 2%, resp. 4,1%. Spomedzi najväčších ekonomík zoskupenia klesla medzikvartálne ekonomika Nemecka o 3,8 %, Talianska o 2,4 %, Španielska o 1,8 % a Francúzska o 1,2 %. Pokles ekonomiky eurozóny sa tak zrýchľuje, keď za posledné tri mesiace roka 2008 klesol HDP krajín eurozóny medzikvartálne o 1,6 %. Väčší než očakávaný pokles ekonomickej aktivity v krajinách eurozóny nepraje akciám ázijských exportérov, ktorí by mohli ho mohli pocítiť na poklese predaja a ziskov. Akcie japonských spoločností Sony a Canon klesli o 5,8 %, resp. 4,8 %.

Nadol sa upravujú aj prognózy vývoja v ďalších popredných ekonomikách. Podľa Bank of Engalnd by britská ekonomika mala v nasledujúcom kvartáli klesnúť medziročne dokonca o 4,5 % a najnovší prieskum medzi americkými ekonómami ukázal očakávania poklesu HDP v druhom kvartáli o 1,9 %. V stredu má zverejniť prvý odhad rastu HDP aj Japonsko, ktorého medziročný prepad ekonomiky by sa mal podľa prognóz zrýchliť z poklesu o 12,1 % v posledných troch mesiacoch uplynulého roka na – 16 %. Horšie výsledky HDP z ďalších popredných krajín však vytvárajú obavy, že aj v prípade Japonska výsledný údaj zaostane za očakávaniami a japonské akcie sa tak nachádzajú pod tlakom.

Negatívne správy dorazili aj z podnikovej úrovne, keď najväčší svetový výrobca plazmových televízorov spoločnosť Panasonic minulý piatok po zatvorení japonských trhov vykázal stratu vo výške 4 mld. dolárov za práve ukončený fiškálny rok. Výraznou mierou sa o túto stratu pričinil pokles dopytu po produktoch spoločnosti, ktorý bol navyše znásobený silným jenom zdražujúcim japonské výrobky v zahraničí. Spoločnosť okrem toho vyhlásila, že očakáva v prebiehajúcom fiškálnom roku končiacom sa 31. marca 2010 ďalšiu ročnú stratu, tentokrát vo výške zhruba 2 mld. dolárov. Akcie Panasonic klesli počas dnešného obchodovania o 7,6 %.

Japonský index Nikkei otvoril týždeň so stratou 2,4 % a obchodovanie ukončil na najnižšej úrovni od 1. mája 9 038,7b., austrálsky index ASX klesol o 1 % na úroveň 3 835,6b. Naopak mimoriadne sa darilo indickému akciovému indexu Sensex, keď vládnuci Indický kongres vyhral voľby v krajine výrazným rozdielom a má silný mandát na to, aby pokračoval v ekonomických reformách, Sensex vzrástol o 17,3 % na osemmesačné maximum 14 284,2b.

Autor: Kamil Boros (kamil.boros@xtb.sk)
 

Súvisiace články

Aktuálne správy