Kúpa akcií MOL-u ruskou firmou znepokojila Sólyoma

V dokumentoch pripravovaných pre valné zhromaždenie maďarský MOL plánuje dodatky vo svojom štatúte, aby zabránil neželanému prevzatiu

Maďarský prezident László Sólyom v stredu vyjadril znepokojenie nad tým, že ruská ropná spoločnosť Surgutneftegaz kúpila podiel v maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL. Nesúhlas s týmto krokom sa tak dostal na najvyššiu oficiálnu úroveň. Firma Surgutneftegaz 30. marca oznámila, že kupuje 21-percentný podiel v spoločnosti MOL od rakúskej petrochemickej skupiny ÖMV za 1,4 mld. eur. Takáto cena po prerátaní na jednu akciu bola zhruba dvojnásobná v porovnaní s cenou, za ktorú sa posledný obchodovací deň pred oznámením transakcie akcie spoločnosti MOL obchodovali na burze. Maďarské médiá tento obchod označili za možný začiatok invázie Ruska do energetického sektoru krajiny. Úrad prezidenta Sólyoma v stredu po schôdzke hlavy štátu so šéfom firmy MOL Zsoltom Hernádim zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že prezident vyjadril znepokojenie nad spôsobom a možnými dosahmi akvizície.

Maďarský úrad pre dozor nad finančným trhom PSZAF začiatkom apríla oznámil, že predaj podielu vo firme MOL spoločnosti Surgutneftegaz prešetrí. Podnik MOL v dokumentoch pripravovaných pre valné zhromaždenie naplánované na 23. apríla uviedol, že chystá dodatky vo svojom štatúte, aby sa postavil ochranný múr proti neželanému prevzatiu.

Skupina MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v bývalých krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a.s., v ktorej drží 98,4 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy