Liikanen nepotvrdil, ani nevylúčil ďalšie zníženie úrokov ECB

Helsinki 7. novembra (TASR) – Ekonomická situácia v eurozóne sa v najbližšej budúcnosti ešte nezlepší. Hospodárstvo 15 krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu, sa začne zotavovať až koncom budúceho roka, a to čiastočne aj vďaka opatreniam, ktoré prijali jednotlivé vlády. Európska centrálna banka (ECB) bude preto pokračovať vo svojej politike udržania cenovej stability, uviedol člen Predstavenstva ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Erkki Liikanen.

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby o 50 bázických bodov na 3,25 %, aby podporila ekonomiku eurozóny, ktorá balansuje na pokraji recesie. Na otázku fínskej televízie, či ECB na budúci mesiac opäť zníži úrokové sadzby odpovedal: "Potom sa rozhodneme. Neprijímame rozhodnutia dopredu, ale až na základe najčerstvejších informácií."

Dodal, že hlavnou úlohou ECB je zabezpečiť cenovú stabilitu a zdá sa, že čo sa týka tohto bodu, eurozóne sa už podarilo dosiahnuť čiastočný pokrok aj vďaka opatreniam jednotlivých vlád, ktoré sa rozhodli poskytnúť finančnú pomoc bankám. Podľa Liikanena úrokové sadzby na úverovom trhu v eurozóne už klesajú a dôvera medzi bankami sa po zásahu vlád zlepšuje.

"Začiatkom októbra tu panoval strach z ďalších bankrotov. Tieto obavy sa už zmiernili vzhľadom na to, že krajiny sú pripravené pomôcť bankám vďaka čomu veľké banky prežijú."

"Dosiahli sme čiastočný pokrok, ale samozrejme, ešte je pred nami veľa problémov," dodal Liikanen.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy