V Bruseli sa koná mimoriadny summit únie k finančnej kríze

Brusel 7. novembra (TASR) – Šéfovia vlád a štátov Európskej únie, vrátane slovenského premiéra Roberta Fica, sa dnes stretnú v Bruseli na mimoriadnom neformálnom summite s cieľom prediskutovať ekonomickú a finančnú situáciu pred svetovým summitom o reforme globálneho finančného systému, ktorý sa uskutoční 15. novembra v USA.

Dnešný mimoriadny summit zvolaný, ktorý zvolalo francúzske predsedníctvo v EÚ, bude mať podobu pracovného obeda, kde sa európski lídri majú dohodnúť na spoločnej pozícii únie pre svetový summit.

Hoci sa neplánuje prijatie oficiálnych záverov, premiéri a prezidenti sa budú zaoberať päťbodovým plánom, ktorý predloží francúzsky prezident a úradujúci predseda Európskej rady Nicolas Sarkozy. Dokument sa týka kľúčovej úlohy Medzinárodného menového fondu pri predkladaní odporúčaní na obnovenie stability a dôvery na finančných trhoch, dohľadu nad dodržiavaním kódexu správania zo strany ratingových agentúr, účtovných postupov, sprísnenia dohľadu nad všetkými trhmi a finančnými inštitúciami, ako aj kódexu pre finančný sektor, ktorý má zabrániť neprimeranému riskovaniu.

Zatiaľ čo sa počas polročného predsedníctva v EÚ zvyčajne konajú dva summity, Francúzsko ako predsedajúca krajina okrem tradičného jesenného summitu zorganizovalo 1. septembra mimoriadny summit k rusko-gruzínskemu konfliktu a 12. októbra zvolalo do Paríža krízový summit lídrov eurozóny, na ktorom sa dohodol balík opatrení v rámci boja proti finančnej kríze. Tento balík následne podporili európski lídri na októbrovom summite EÚ v Bruseli.

(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) zll

Súvisiace články

Aktuálne správy