Komodity: Dopyt aj ponuka vyvolávajú na trhu s kávou medvediu náladu

(24.10.2008) Počas včerajšieho obchodovania cena kávy klesala v dôsledku posilňovania americkej meny, ktorá voči euru zhodnotila najviac od novembra roku 2006, ako aj kvôli pretrvávajúcim obavám z poklesu dopytu z dôvodu finančnej krízy. 
Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Dow Chemical Co., svetová ekonomika sa bude trápiť s recesiou niekoľko ďalších rokov, pokiaľ sa nedostatočná spotreba rozšíri z Ameriky aj do Európy a ďalších kontinentov.

Pokles ceny podporuje aj dostatočná ponuka kávy na trhu; zásoby vo veľkoskladoch monitorovaných ICE sa zvýšili a aj úroda v Brazílii pre nadchádzajúcu sezónu sa zatiaľ vyvíja priaznivo (po minulotýždňových suchách a horúčavách opäť prišli dažde a chladnejšie počasie, čo je pozitívnym faktorom pre kvitnúce stromy).
Brazília, top producent, exportovala v období od 1. do 22. októbra 1 629 073 vriec kávy (1vrece = 60 kg = 132 libier), čo je o 11,1% viac ako za rovnaké obdobie v septembri (krajina v tomto mesiaci ukončila zber hlavnej veľkej úrody).

Cena kávy je momentálne 109,35 USD/100 libier, trh sa vyznačuje prepredanosťou a v prípade pokračujúceho pôsobenia spomínaných faktorov by mohla cena v dlhšom období podľa analytikov klesnúť k hranici 105,00 USD/100 libier.

Autor: Vanda Zajacová (vanda.zajacova@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy