Euru nepomáhajú ani negatívne konjunkturálne údaje z USA

Frankfurt nad Mohanom 17. októbra (TASR) - Kurz eura sa dnes vzhľadom na vysokú neistotu na trhu pohyboval približne v rovnakom rozpätí ako vo štvrtok.

Frankfurt nad Mohanom 17. októbra (TASR) – Kurz eura sa dnes vzhľadom na vysokú neistotu na trhu pohyboval približne v rovnakom rozpätí ako vo štvrtok. Ráno sa spoločná európska mena predávala za 1,35 USD a v neskoršom priebehu oslabila až pod úroveň 1,34 USD. Neskoro popoludní sa kurz nachádzal na 1,3450 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3404 (vo štvrtok: 1,3507) USD/EUR. Dolár teda stál 0,7460 (0,7404) eura.

Investori na devízových trhoch sú stále veľmi nervózni," komentoval dnešné dianie hlavný analytik krajinskej banky Bremer Landesbank Folker Hellmeyer. "Účastníci trhu sa v súčasnosti sústreďujú striedavo na svoje obavy z krízy a z nedostatku likvidity a na stále negatívnejšie konjunkturálne údaje." Vzhľadom na dominujúcu bankovú krízu však dáta týkajúce sa fundamentov ustupujú do úzadia. Najnovšie údaje z USA, kde vznikla terajšia medzinárodná finančná kríza, poukazujú nielen na recesiu, ale dokonca na vážny prepad ekonomiky.

"Údaje z USA týkajúce sa realitného trhu a spotrebiteľskej dôvery boli dnes opäť obrovským sklamaním," uviedol Hellmeyer. Dodal, že na vývoji na trhu sa však neodzrkadlili ani takéto výrazne negatívne údaje, keďže existuje obrovský dopyt po dolárovej likvidite. Euro by sa mohlo podľa Hellmeyera odraziť od dna pri kurze medzi 1,32 až 1,34 USD/EUR. Zo strednodobého hľadiska nevylučuje posilnenie spoločnej európskej meny až na 1,40 USD/EUR.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy