Bernanke zatiahol oblohu nad finančným trhom

Akciové trhy potvrdili svoju súčasnú dominanciu nad trhom s komoditami a poznačili ho stále väčším strachom z vývoja reálnej ekonomiky. Tento strach dokonca prehlušil aj prekvapivo dobré hospodárske výsledky firiem. Za tretí kvartál dosiahli lepší než očakávaný výsledok všetky najsledovanejšie spoločnosti: CocaCola a z finančnej sféry JP Morgan Chase a Wells Fargo. Už ignorovanie priaznivých správ zverejnených deň pred tým (kladný výsledok spoločnosti Johnson & Johnson a Intelu), mohli upozorniť čomu dávajú investori v súčasnosti najväčšiu váhu. Po včerajšku o tom už niet pochýb. Všetky spomínané povzbudivé vplyvy včera zostali na vedľajšej koľaji takmer nepovšimnuté, keď na trhy doľahli prepady US maloobchodných tržieb aj New Yorkského prieskumu výroby. Maloobchodné tržb y s najhorším výsledkom za posledné tri roky pritom predznamenávajú prepad základného kameňa US ekonomiky, čím je domáca spotreba. Výpredaj akciových trhov (akciový index Dow Jones -7,8 %; S&P -9,9 %) doľahol i na komodity.

Striebro, platina aj paládium sa dočkali negatívnych správ zo strany JP Morgan Chase. Táto banka včera zverejnila svoju najnovšiu revíziu odhadov cien a pre všetky tieto kovy revidovala odhady nadol. Vo všetkých troch prípadoch síce banka avizuje vyššiu cenu pre tento rok než je súčasná hodnota, no samotný fakt zníženia potenciálu je negatívnym posolstvom. (striebro 15,40 USD/uncu vs. súčasná cena decembrového kontraktu tohto kovu 99,6 USD/uncu (996 US centov/uncu), paládium 354 USD/uncu vs. 190 USD/uncu, platina s kontraktom január 2009 1 611 USD/uncu vs. 920 USD/uncu). JP Morgan navyše znížila aj svoje predpoklady pre nasledujúci rok.

Ropa (CLZ8) sa ponárala k novým tohtoročným minimám ešte o čosi skôr, než boli zverejnené makroekonomické výsledky z USA. Dôvodom bola správa zo strany štátov OPEC. Táto organizácia združujúca štáty produkujúce ropu (približne 40 % celosvetovej produkcie), včera znížila svoje odhady svetovej spotreby ropy 31,14 mil. barelov na deň, čo je z predošlých odhadov o 190 tis. barelov /deň menej. Tu sa na chvíľu zastavíme i keď počas tohto roka vyjadrenia OPECu nemali rozhodujúci vplyv na cenový vývoj čierneho zlata. OPEC sa znížením odhadov pripojil k minulotýždňovému postoju US ministerstva pre energetiku (pre rok 2008 odhaduje najnižší rast svetového dopytu po rope od roku 1993), no ešte dôležitejšie je, že si týmto vyjadrením môže OPEC prakticky pochovať pomyseľnú cenovú baštu ropy na úrovni 100 dolárov za barel. K tejto úrovni sa OPEC už viac krát vyjadril, že pri prudších prepadoch pod stovkovú hranicu možno rátať s jeho intervenciami v podobe znižovania produkci e ropy. Ropa však odignorovala „výhražné“ gestá OPECu a na sedle zníženého odhadu dopytu po tejto komodite cielila k minimám na 75 USD za barel.

Včerajším ranám pod pás však ani zďaleka nebol koniec. Večerné vystúpenie šéfa FEDu Bena Bernankeho k otázkam ekonomického výhľadu a finančných trhov, prekvapilo úprimnosťou a akciovým trhom ukázali kde je ich smer. Bernanke totiž prejavil neskrývané obavy o vývoj národnej ekonomiky keď varoval, že ani po stabilizácii finančného sektora, v čo vláda i FED dúfajú, nemusí tak skoro dôjsť k zlepšovaniu ekonomickej situácie. Stabilizácia ekonomiky navyše môže byť ešte ťažšia, než záchrana finančného sektora.

Výsledky Béžovej knihy FEDu, ktorá bola zverejnená krátko po bernankeho prejave, len doplnila slová šéfa FEDu. Slová: „…US ekonomika výrazne spomaľuje a jej výhľad je neistý…“, snáď ani netreba komentovať.

…Doteraz sme boli zvyknutí na slovník šéfa FEDu zmierňujúci napätie na trhoch, ktoré skôr ponúkali pohľad na celkovú situáciu cez ružové okuliare. Tento prejav však vrhol na trhy tmavý tieň, ktorý môže pokaziť všetko o čo sa FED, US vláda i vlády ďalších krajín snažili. To vyvolal na trhu, očakávajúceho postupnú stabilizáciu, obnovenie paniky a neistoty.

Zlato (GCZ)

Včerajšie udalosti napriek obnovenej neistote zlatu nepomohli, nakoľko dolár si počas dňa pripísal významné zisky. Tomuto negatívnemu pôsobeniu môže zlato podliehať ešte nejaký čas, respektíve do doby, než sa trhový sentiment otočí voči US doláru. Inak povedané v čase možných začiatkov stabilizácie na finančnom trhu. I z reakcií obchodníkov na zlate, ktorí uprednostnili skôr štátne dlhopisy v dolároch ako samotný kov možno jasne usúdiť, že od stabilizácie má žiaľ trh ešte ďaleko. Trh totiž stále nezaujíma to, či ich peniaze bude napádať vlna inflačnej korózie, ale boja sa samotnej budúcnosti finančného systému. Inak povedané totálna neistota. Dnes čakáme na ďalšie dôležité makroekonomické fundamenty z USA. O 14:30 budú zverejnené výsledky z pracovného trhu, konkrétne nové i pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti. I vzhľadom k tejto „totálnej neistote“ je pre nás nepravdepodobné, že by sa zlatu podaril výraznejší návrat na scénu v týchto dňoch. Domi nantou zrejme zostane US dolár i počas tohto dňa. Netreba však zabúdať na „silné ruky“, ktoré by prípadný pokles cien zlata mohli využiť začiatkom týždňa na nástup do strategických pozícií s výhľadom po 900 USD za uncu. I preto ponechávame support tomuto kovu už v pásme 810 – 820 USD za uncu.

Ropa

V prípade ďalšieho sklamania z ekonomických výsledkov sa ropa môže prepadávať ešte intenzívnejšie než doteraz. Dnes budú pre ropu zverejnené aj výsledky US ropných zásob, tie však stoja na vedľajšej koľaji, no keby vyplnili očakávania trhu a po predošlom prudkom náraste by znova tieto zásoby vzrástli, intenzita výpredajov sa môže ešte zväčšiť.

Momentálne sa cena ropy drží medvedieho pásma so začiatkom 15. júla, kedy ropa dosiahla svoj tohtoročný i historický cenový vrchol. Súhra spomínaných negatívnych vplyvov by však priniesla riziko pretrhnutia pásma smerom nadol, čím si to čierne zlato môže zo súčasných úrovní nad 72 USD/barel zamieriť až k 68 dolárovej hranici.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy