Koruna na pomerne priaznivé štatistiky zatiaľ nezareagovala

Bratislava 15. mája (TASR) – Slovenská koruna na dnes zverejnené štatistické údaje o raste slovenskej ekonomiky, zamestnanosti a inflácii zatiaľ nezareagovala. Kým ráno začínala na úrovni 31,660/31,690 SKK/EUR, krátko pred 10. hodinou sa nachádzala na 31,680/31,700 SKK/EUR.

Ako pre TASR uviedol díler OTP Banky Slovensko Eduard Pračko, zverejnené čísla boli pre slovenskú menu priaznivé, keď rast hrubého domáceho produktu (HDP) za prvý štvrťrok aj harmonizovaná inflácia v apríli boli mierne vyššie ako očakávania analytikov. Takéto hodnoty podporujú silnejší definitívny konverzný kurz slovenskej koruny voči euru, ktorý bude oficiálne stanovený 8. júla. Dovtedy budú investori pravdepodobne tlačiť korunu na stále silnejšie úrovne.

Aktuálne maximum voči euru zo stredy má hodnotu 31,633 SKK/EUR. Počas dnešného dňa by mohla slovenská mena podľa Pračka stagnovať okolo úrovne 31,70 Sk za euro, kde ju môže držať momentálne zmiešané obchodovanie v regióne. Perspektívne má však koruna priestor na ďalšie posilňovanie k 31,50 Sk za euro, prípadne aj nižšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy