Viac ako 16 % podnikateľov vymení pre euro pokladnice

Bratislava 19. apríla (TASR) – Najväčšie problémy v príprave na zavedenie eura očakávajú podnikatelia v oblasti účtovných a riadiacich informačných systémov, práce s hotovosťou počas duálneho obehu a zabezpečenia zobrazovania dvojitých cien na účtovných dokladoch. Viac ako 16 % podnikateľov bude musieť svoje registračné pokladnice vymeniť, nakoľko sa nedajú prispôsobiť požiadavke zobrazovať súčasne cenu v korunách aj eurách.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu pripravenosti podnikateľov na zavedenie eura, ktorý v marci realizovala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP).

"Prieskum ukázal, že úroveň príprav na zavedenia eura v podnikateľskom sektore je veľmi rozdielna. Väčšie podniky ku problému pristupujú systematickejšie a v prípravách sú podstatne ďalej. Väčšina malých podnikateľov a živnostníkov so začatím príprav čaká na definitívne rozhodnutie o vstupe Slovenska do eurozóny," uviedol vedúci oddelenia analýz podnikateľského prostredia a rizikového kapitálu NARMSP Peter Pospíšil.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že k Etickému kódexu pre zavedenie eura sa zatiaľ prihlásili necelé 4 % podnikateľov, ale v najbližšom čase tak plánuje urobiť viac ako tretina firiem. Prihlásením sa k Etickému kódexu sa podnikatelia zaväzujú nezneužiť zavedenie eura na neoprávnené zvýšenie cien.

Prieskum pripravenosti bol zameraný na malé a stredné podniky (MSP) vrátane živnostníkov. Jeho hlavným cieľom bolo zistiť aktuálny stav pripravenosti MSP na zavedenie eura a identifikovať problémové oblasti, na ktoré by sa mala sústrediť informačná kampaň.

TASR informovala manažérka komunikácie NARMSP Marcela Vančová.

Súvisiace články

Aktuálne správy