ECB znepokojuje silné euro

Viedeň 19. apríla (TASR) – Tohtotýždňová volatilita devízových trhov je znepokojujúca, uviedol v piatok člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Klaus Liebscher v rozhovore pre agentúru Reuters.

Liebscher dúfa, že trhy pochopili varovné posolstvo skupiny G7 týkajúce sa nadmernej fluktuácie menových kurzov. Dodal, že tohtotýždňové posilnenie eura voči americkému doláru a britskej libre na nové rekordy naďalej vzbudzuje obavy. "Prudké fluktuácie a nadmerná volatilita sú niečo, z čoho som nikdy nemal radosť a stále nemám," povedal Liebscher v komentári k posledným rekordom kurzu spoločnej európskej meny.

Skupina G7 sa vo vyhlásení vydanom v piatok minulý týždeň po skončení zasadnutia vzdala svojej doterajšej rétoriky a uviedla, že ju znepokojujú nadmerné pohyby kurzov hlavných svetových mien, ktoré môžu ohroziť globálnu hospodársku a finančnú stabilitu. Aj napriek tomuto vyhláseniu euro pokračovalo v stanovovaní nových rekordov a vo štvrtok ráno sa jeho kurz voči americkému doláru vyšplhal až na 1,5983 USD/EUR. Spoločná európska mena výrazne oslabila po vyhlásení predsedu euroskupiny Jean-Claude Junckera, že trhy nepochopili posolstvo skupiny G7.

Euro stanovilo počas tohto týždňa nový rekord aj voči britskej libre 0,8098 EUR/GBP. Liebscher odmietol komentovať kurz eura voči libre, rovnako ako dôsledky menovej volatility pre hospodársky rast.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy