Akciové trhy v USA balancujú na tenkom ľade makroekonomických fundamentov. Rybárske diery sú však zatiaľ príliš nahusto

Priebeh minulotýždňového obchodovania naznačoval silné snahy býkov aspoň načas ovládnuť trh, no v konečnom sumári veľmi slabé makroekonomické fundamenty spolu so slabými firemnými zverejneniami nedali šancu na zásadnejšiu stabilizáciu. Index Dow Jones uzatvoril týždeň v strate -1,2%/1236, S&P500 -1,1% a iba technologický index Nasdaq Composite si dokázal pripísať symbolický plus, +0,1%/2258. Kumulatívne sa tak od začiatku kalendárneho roku nachádzame ešte v značných stratách, Dow Jones -7,9%, Nasdaq Composite -14,7% a S&P500 -10,4%.

Úvod týždňa sa niesol v mierne neopodstatnenej eufórii, keď zvýšenie ponuky pre krachujúci Bear Stearns od JPMorgan Chase z 2 na 10 dolárov vyvolal radostné ohlasy viacerých analytikov. Popravde si treba povedať, že ak by nebolo kroku JPMorgan spolu s FEDom, Bear Stearns by bol pravdepodobne zrovnaný so zemou. Taktiež sa prerátal aj výkonný riaditeľ JPMorgan Chase, ktorý sa ešte týždeň predtým vyjadril, že neponúkne za akcie Bear Stearns ani o cent viac, no realita hovorí momentálne o 5násobku pôvodnej ponuky. Pritom nie je ešte isté, ako transakcia dopadne. Niektorí akcionári naďalej bojujú proti predaju spoločnosti a hlasy zákonodarcov na druhej strane, volajú po podrobnom vysvetlení tejto neštandardnej angažovanosti FEDu, hlavne čo sa týka zabezpečenia sa za problémové aktíva Bear Stearns. Aby sme to zhrnuli, FED sa vydal pragmatickou cestou, keď sa snažil vyhnúť reťazovej reakcii možných problémov, ktoré by istotne vyvolal krach Bear Stearns. Avšak iba potvrdil svoju neschopnosť a krehkosť nimi nastaveného systému, v ktorom jeden broker dokáže ohroziť sentiment celého finančného systému.

Pondelková seansa bola podporená aj správami o 2,9% náraste nových domov počas februára, ktoré znamenali odraz po prvý krát v roku. Chybičkou krásy bolo iba to, že medziročne zaznamenal pokles predaja nových domov tempo -23,8%. Dôvodom medzimesačnej stabilizácie však mohlo byť niečo oveľa prozaickejšie. Stredná hodnota ceny predaných domov zaznamenala vo februári rekordný 8,2% medziročný pokles, najvýraznejší od roku 1999 odkedy sa tieto údaje zbierajú. Ceny samostatných rodinných domov dopadli ešte horšie, keď medziročne poklesli o 8,7%, najrýchlejším tempom od roku 1968! Stabilizácia by mala vyzerať inak. Mierne podporným faktorom boli aj správy o zmene podmienok pre Federálne banky poskytujúce pôžičky domácnostiam, ktoré získali povolenie na nákup cenných papierov zabezpečených hypotékami sekuritizovanými vládou podporovanými spoločnosťami Fannie Mae a Freddie Mac. Tieto dve spoločnosti majú pred sebou ešte veľmi zložitú cestu a vládou vymýšľané programy podpory, podľa nás nedokážu obnoviť dôveru investorov v tieto cenné papiere naviazané na hypotéky ešte veľmi dlhú dobu, ak vôbec.

Streda sa už niesla v negatívnejšom tóne, keď spoločnosť Standard&Poors zverejnila ešte pre rokom takmer trhom nesledovaný ukazovateľ vývoja cien domov v 20tich hlavných metropolitných oblastiach USA. Už dlhodobejšie upriamujeme pozornosť na fakt, že stabilizácia klesajúceho trendu cien nehnuteľností v USA je nevyhnutnou podmienkou pozastavenia strát spoločností finančného sektora. Pokles cien domov totiž priamo ovplyvňuje zábezpeku na existujúcich hypotékach, obmedzuje ešte nedávno hojne využívané refinancovanie existujúcej hypotéky, novým úverom proti hodnote domu a zároveň sa množstvo domov dostáva do situácie, kedy aktuálna hodnota jeho zaťaženia úvermi presahuje jeho trhovú hodnotu. Minulotýždňový výsledok tak na najbližšie kvartály pre cenné papiere naviazané na hypotekárny trh nič dobré neveští. V 20tich najväčších metropolách USA sme totiž v januári zaznamenali rekordný 2,4% medzimesačný pokles cien rodinných domov, čo vytvára sériu 18tich mesiacov nepretržitých poklesov v rade. Výsledok 10tich najväčších metropol pritom vyšiel ešte v negatívnejšom tóne s historicky najrýchlejším 11,4% medziročným poklesom. Viacerí ekonómovia pritom očakávajú, že pokles cien domov by mohol na medziročnej báze dosiahnuť až 30%. Tento trend bude mať nevyhnutne dopad na spotrebiteľské správanie a v kombinácii s nárastom cien celého spektra základných komodít, môže výrazne obmedzovať obrat klesajúceho trendu spotrebiteľských výdavkov.

Ostatok týždňa sa niesol vo veľmi volatilnom duchu, keď na trhu raz prevládali obavy z problémov finančného sektora, slabších výsledkov technologického sektora (Oracle a Google), ktoré následne vyvažovali nákupy akcií energetického a ťažobného sektora. Ropa stabilne nad 100 dolárovou hranicou, zlato v pásme 900-1000 dolárov za uncu, robí z vyššie spomínaných sektorov jednu z momentálne najlepších investičných alternatív a to iba vďaka neustálemu oslabovaniu zelenej bankovky. (táto alternatíva však stojí na pomerne vratkých základoch, keďže k cenovým rekordom na týchto komoditách tlačí najmä „únikový! Sentiment investorov. Ten sa môže zmeniť, pokiaľ sa na trhu objavia známky miernejšej korekcie, ako aj postupne sa udomácňujúci názor, že globálne spomalenie ekonomiky prinesie zníženie dopytu po rope.) Ako veľmi negatívny moment vnímame aj zníženie ziskových očakávaní na prvý kvartál 2008 jedným z najväčších maloobchodných reťazcov J.C. Penney. Z makroekonomických zverejnení sme získali potvrdenie o najnižšom tempe rastu HDP v 4.kvartáli 2007 v ohľade na posledných 6 rokov, inflácia mierne prekvapila s PCE za 4. Kvartál na úrovni +2%, no hlavným sklamaním s dlhodobými negatívnymi dôsledkami je februárový minimálny nárast výdavkov osobnej spotreby iba o mizivých 0,1%. A práve spotrebiteľské výdavky sa podieľajú na tvorbe HDP 70timi%.

Jedným z pozitívnych signálov hodných zmienky, sú údaje o využívaní pôžičiek cez FEDom vytvorené úverové okienka. Nie je dôležité tento priestor zahltiť rôznymi údajmi o miliardách čerpania. Rôzne pôžičky od FEDu dosahujú jednoznačne výrazne vyššie úrovne ako počas minulých období, avšak zatiaľ nesledujeme panickú potrebu primárnych dílerov po dodatočnej likvidite. Táto situácia môže byť však veľmi krehká a akékoľvek negatívne správy z finančného sektora dokážu zmeniť situáciu v priebehu pár hodín. Ako memento by mal všetkým slúžiť príklad Bear Stearns. V sumári sme zaznamenali miernu stabilizáciu akciových prepadov, avšak získané makroekonomické údaje, najmä Case Shiller Index spolu s vývojom výdavkov osobnej spotreby, zakladajú negatívne trendy na nasledujúce kvartáli. To potvrdzuje aj zmena slovníka niektorých členov FEDu, keď napríklad Lockarht už verejne priznal, že neočakáva stabilizáciu do konca roka 2008. Ťažké obdobie nás iba čaká. Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva jednoznačne medvedí.

Kľúčové momenty nastávajúceho týždňa: 1. Bernankeho správa o vyhliadkach ekonomiky pred Ekonomickým výborom počas stredy, 2. Marcové údaje o nezamestnanosti zverejňované v piatok, 3. ISM prieskumy výrobného sektora a sektora služieb počas utorka a štvrtka, a 4. Hospodársky výsledok za 4Q 2007 internetového predajcu Best Buy v stredu pred otvorením trhov.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým s

Súvisiace články

Aktuálne správy