US spotrebitelia prestávajú veriť americkej ekonomike

Posledný obchodný deň minulého týždňa sa niesol v znamení fundamentálnych výsledkov, ktoré vykresľujú aktuálny stav globálnej ekonomiky prostredníctvom výsledkov dvoch lídrov na globálnom trhu (Eurozóny a US ekonomiky).

Eurozóna poskytla výsledky obchodnej bilancie za december, ktoré nemilo prekvapili trh svojim rapídnym poklesom na úroveň -4,2 mld. EUR (predpoklad 2,4 mld. EUR, posledný revidovaný nahor z 2,5 mld. EUR na úroveň 3 mld. EUR). Tento výsledok pre väčšinu analytikov a trh nebol až tak prekvapujúci, lebo po silných koncoročných úrovniach páru EUR/USD (1,43/1,48) sa dal očakávať prepad obchodnej bilancie EU. Silné predraženie európskych výrobkov a zlacnenie importu sa možno bude negatívne prejavovať v dlhodobom horizonte na európskom zahraničnom obchode.

Napriek výraznému decembrovému poklesu bilancie zahraničného obchodu o 7.2 mld. na mesačnej báze sa celkový prebytok zahraničného obchodu EU ekonomiky udržal na solídnej úrovni 28,3 mld. EUR (rok 2006 -9,3 mld. EUR).

Európska ekonomika však naďalej zväčšuje svoj obchodný deficit s globálnym tigrom “Čínou“ na 20 mld. EUR. Decembrový export oslabený silným EURom nedokázal pridať na raste a skončil na nezmenenej úrovni 0% Y/Y na 120,9 mld. EUR, naopak import, ktorý je práve naopak podporený silným EURom zvýšil svoj rast o 6% Y/Y na úroveň 120,9 mld. EUR.

Dá sa predpokladať, že pozitívny vývoj US obchodnej bilancie za december pokles deficitu o 6,9% M/M, neustály rast prebytku Číny bude mať výrazný dopad práve na EU ekonomiku a jej obchodnú bilanciu, po pozitívnom náraste obchodného prebytku v roku 2007, tak rok 2008 môže stiahnuť zahraničný obchod EU ekonomiky do červených čísiel, čo sa môže prejaviť v negatívnom ekonomickom raste Eurozóny (posledný 2,7% Y/Y za rok 2007), ale na druhej strane, prípadne lacnejší dovoz môže brzdiť infláciu v EU (aktual 3,2% Y/Y).

Omnoho viac výsledkov v závere minulého obchodného týždňa priniesla US ekonomika v podobe inflačných čísiel, nákupov cenných papierov v US ekonomike, priemyselnej výroby a spotrebiteľských postojov.

Inflačné čísla v USA naďalej lámu historické rekordy, piatkové januárové čísla inflácie v podobe indexu importných cien 1,7% M/M, 13,7% Y/Y (predpoklady 0,5% M/M, 12,7% Y/Y, posledný 0,0% M/M, 10,9% Y/Y) to len potvrdzujú.

Index importných cien tlačený slabým USD dosiahol na ročnej báze historické hodnoty od roku 1982. Na mesačnej báze (1,7% M/M) je najväčší mesačný prírastok v histórii.

Základom nárastu inflačných čísiel v USA sú naďalej vysoké ceny energií (5,5% M/M) na finančných trhoch a prekvapujúci historický nárast importných cien z Číny o 0,8% M/M. Okrem dovoznej inflácie, ktorá tlačí ceny nahor v US ekonomike, US ekonomika revidovala index spotrebiteľských cien (CPI) nahor za december z úrovne 0,3% M/M na 0,4% M/M.

Pozitívne saldo v nákupoch cenných papierov v USA za december na úrovni 56,5 mld. USD (posledný 17 mld. USD) je výsledkom poklesu akciových trhov, kde aktuálne hodnoty akcií vytvárajú dobré predpoklady pre zahraničných investorov hlavne z Blízkeho východu a Číny, ktoré materializujú svoje veľké devízové rezervy.

Januárová priemyselná výroba v US ekonomike vyšla v súlade s trhovými predpokladmi na úrovni 0,1% M/M (posledný 0,1 % M/M). Táto nízka hodnota prírastku priemyselnej výroby v US nasvedčuje o pokračujúcom spomaľovaní US ekonomiky aj v 1Q 2008 (predpoklady 0,3-0,5% Q/Q). Na ročnej báze si produkcia udržala tempo rastu na úrovni 2,3% Y/Y, čo je najvyšší rast od februára 2007.

Ďalšie čísla z priemyselného sektora v US ekonomike prišli v podobe NY prieskumu výroby za február, ktorý klesol na minimum -11,72 (predpoklad 7,8, posledný 9). Subindexy NY prieskumu: nové objednávky -11,88 (posledný 0,04), zamestnanosť -2,11 (2,44), prijaté ceny 17,98 (18,29). Pokles NY prieskumu výroby do negatívneho pásma je prvý od mája 2005, cenové úrovne sú najvyššie za posledných 14 mesiacov, čo presne potvrdzuje aktuálny stav US ekonomiky : riziko recesie a silné inflačné tlaky.

NY prieskum výroby tak nadväzuje na negatívne čísla ISM výrobného sektora a potvrdzuje výrazné spomaľovanie US ekonomiky, ktorú sa snaží FED podporiť znižovaním, sadzieb o 2,25% (od septembra do januára) na úroveň 3%, pričom trh predpokladá na marcovom zasadnutí zníženie o ďalších 0,5% a v apríli znižovanie o 0,25% na úroveň 2,25% (100% pravdepodobnosť podľa futures na úrokovú mieru USD dlhopisov).

Omnoho nebezpečnejším výsledkom NY prieskumu výroby sú čísla zamestnanosti, ktoré klesli prvýkrát od septembra 2003, kde výrazný pokles zamestnanosti vo výrobe nedokázal nahradiť sektor služieb. NY prieskum spolu so žiadosťami o podporu v nezamestnanosti poukazuje na možný rapídny nárast februárovej nezamestnanosti v US na úroveň 5,1-5,2% (aktual 4,9%).

Posledné piatkové čísla z US ekonomiky prišli v podobe spotrebiteľského prieskumu michiganskej univerzity. Rapídny pokles ekonomického rastu US ekonomiky, decembrový nárast nezamestnanosti a nejasné vyhliadky globálnej ekonomiky dopadli na amerických spotrebiteľov, ktorých spotrebiteľská dôvera klesla na 16-ročné minimum k úrovni 69,6 (predpoklad 77, posledný 78,4). Zároveň ide o najväčší 1-mesačný pokles od septembra 2005, podľa univerzity pokles spotrebiteľskej dôvery je tlačený obavami z recesie v US ekonomike.

Index súčasných podmienok padol o 9 bodov na úroveň 85,4, čo je najnižšia úroveň od októbra 1992, index očakávaní padol na 59,4 tiež 16-ročné minimum. Michiganská univerzita zároveň navŕšila predikcie inflačných rizík v US ekonomike, 1-ročnú infláciu na úroveň 3,7% Y/Y (posledný odhad 3,4% Y/Y), najviac od augusta 2006, 5-ročná inflácia zostala nezmenená na úrovni 3% Y/Y (podrobne sledovaná FEDom). Osobné financie klesli na úroveň 108 (najmenej od októbra 1990 – prvá vojna v Iraku).

Signály spomaľovania ekonomiky (NY prieskum výroby, priemyselná produkcia), pokles spotrebiteľskej dôvery (prieskum michiganskej univerzity) a riziká nárastu februárovej nezamestnanosti (NY prieskum) poukazujú na potrebu pokračovania znižovania sadzieb FEDom, čo by mohlo priniesť minimá pre úrokové sadzby v USA na úrovni 1,25-1,75% rok 2008.

Dnešný fundamentálny kalendár vzhľadom k sviatku v USA a Kanade (Presidents Day) neposkytuje možnosti pre využitie poznatkov fundamentálnej analýzy, na druhej strane tu vzniká omnoho väčší priestor pre výraznú volatilitu kurzov spôsobenú nedostatkom likvidity.

Včerajšia správa o znárodnení anglického hypotekárneho ústavu Northern Rock zamiešala karty počas ranného obchodovania a stiahla kábel (GBP/USD) k minimám na úrovni 1,95 s výhľadom k supportom na 1,9460/50, predpokladané obchodné pásmo 1,9460/1,9560.

EUR/USD ovplyvnený negatívnym vývojom na kábli smeruje k supportom svojho strednodobého býčieho kanála na úrovni 1,4610 s možným odrazom, obchodné pásmo 1,4610/1,4700.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tý

Súvisiace články

Aktuálne správy