Euro pokračuje v posilňovaní voči doláru

Neskoro poobede sa spoločná európska mena dostala na novú rekordnú úroveň 1,4082 USD/EUR. Euro už ráno prvýkrát od svojho zavedenia v roku 1999 prekonalo úroveň 1,40 USD/EUR.

FRANKFURT NAD MOHANOM – Neskoro poobede sa spoločná európska mena dostala na novú rekordnú úroveň 1,4082 USD/EUR.
Euro už ráno prvýkrát od svojho zavedenia v roku 1999 prekonalo úroveň 1,40 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes stanovila referenčný kurz na 1,4030 USD/EUR (v stredu 1,3975 USD/EUR). Dolár teda stojí 0,7128 (0,7156) EUR.

Dolár dnes pokračoval v poklese po utorkovom znížení amerických úrokových sadzieb. Federálny rezervný systém (Fed) znížil základnú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 4,75 %, aby uvoľnil napätie na úverových trhoch.

Spoločná európska mena má podľa expertov aj po prekonaní hranice 1,40 USD/EUR rastový potenciál. „Slabé konjunkturálne údaje z USA a vysoké zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky povedú k ďalšiemu posilňovaniu eura,“ očakáva hlavný analytik Bremer Landesbank Folker Hellmeyer. Od prekvapivého zníženia úrokových sadzieb v USA o pol percenta v utorok večer euro posilnilo voči doláru takmer o 2 centy.

Podľa Hellmeyera bude mať veľký vplyv na ďalší vývoj kurzu eura okrem menovej politiky Fed aj pretrvávajúca kríza na americkom realitnom a hypotekárnom trhu. A podľa posledných údajov sa obrat na realitnom trhu, ktorý je veľmi dôležitý pre americkú konjunktúru, nedá v dohľadnom čase očakávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy