Nálada v nemeckom hospodárstve sa v júli mierne zhoršila

Mníchov 26. júla (TASR) – Nálada v nemeckom hospodárstve sa v dôsledku silného eurua a vysokých cien ropy mierne zhoršila. Index podnikateľskej klímy inštitútu pre hospodársky výskum ifo v júli klesla na 106,4 bodu zo 107 bodov v júni.

"Konjunktúre však nehrozí nijaké nebezpečenstvo," uviedol hlavný ekonóm inštitútu Gernot Nerb. Inštitút naďalej počíta v tomto roku s mierou rastu domáceho hospodárstva na úrovni 2,6 %. Navyše prognózuje zlepšenie situácie na trhu práce.

Index podnikateľskej klímy inštitútu ifo je považovaný za najdôležitejší konjunkturálny barometer nemeckej ekonomiky. V júli hodnotilo 7 000 opýtaných firiem súčasnú situáciu rovnako ako vyhliadky v najbližších 6 mesiacoch horšie ako v júni. Nerb však upozornil, že index bol v júni na veľmi vysokej úrovni. Príčinou mierneho zhoršenia nálady je predovšetkým prudké posilnenie eura, ktoré znevýhodňuje exportérov.

Analytici a ekonómovia počítali s ľahkým poklesom indexu. Index hodnotenia súčasnej situácie v júli klesol na 111,3 bodu zo 111,4 bodu v júni. Bol to už jeho tretí pokles v rade. Index očakávaní sa znížil zo 102,8 bodu na 101,8 bodu.

Nemecký akciový index DAX reagoval na zverejnenie správy inštitútu oslabením. Okolo poludnia bol index jedno percento v mínuse na úrovni 7 615 bodov.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy