Najdôležitejšie udalosti v ekonomike v SR v 4. štvrťroku 2006 – aktualizované

Bratislava 29. decembra (TASR) – Ekonomická redakcia TASR vydáva aktualizovaný prehľad najdôležitejších udalostí v ekonomike na Slovensku v 4. štvrťroku 2004.

Okrem toho ER TASR vydá aj aktualizovaný prehľad o vývoji na finančnom trhu na Slovensku v 2. polroku 2006.

ER TASR vydá aj prehľad najdôležitejších udalostí vo svetovej ekonomike v roku 2006. Prehľad je členený na štvrťroky.

Najdôležitejšie udalosti v ekonomike v SR v 4. štvrťroku 2006:

Október 2006:

1. októbra – Hrubá mesačná minimálna mzda zamestnanca sa zvýšila zo 6 900 Sk na 7 600 Sk

2. októbra – MH odvolalo Milana Jurášku z postu generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Jej riadením bol poverený doterajší riaditeľ sekcie priamych zahraničných investícií Martin Rybár. – Rafinéria Slovnaft uviedla na trh motorovú naftu s biozložkou MERO (metylester repky olejnej).

3. októbra – Fond národného majetku SR zrušil vypísané tendre na 6 teplárenských spoločností a na DMD Group, a. s. Okrem tendra na DMD Group sa tak zrušil tender na predaj Bratislavskej teplárenskej, a. s., Martinskej teplárenskej, a. s., Teplárne Košice, a. s., Trnavskej teplárenskej, a. s., Zvolenskej teplárenskej, a. s., a Žilinskej teplárenskej, a. s.

8. október – Vláda schválila Návrh aktualizácie NSRR SR na 2007-2013. – Vláda schválila Návrh systému riadenia štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu na programové obdobie 2007-2013. – Vláda schválila Návrh stratégie financovania štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu na programové obdobie 2007– 2013. – Vláda schválila Návrh inovatívnych finančných nástrojov pre NSRR 2007–2013. – Vláda schválila Zdôvodnenie a návrh na vytvorenie OP pre MH -Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Návrh na vytvorenie OP Informatizácia spoločnosti a Návrh na vytvorenie OP Zdravotníctvo.

11. októbra – Vláda vymenovala ministra financií Jána Počiatka za predsedu Úverového a záručného výboru vlády SR, predtým ešte odvolala z tejto funkcie bývalého ministra financií Ivana Mikloša.

13. októbra – Vláda popoludní doručila do NR SR návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2007 až 2009, ktorého súčasťou je vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2007. Dodržala tak zákonnú lehotu na predloženie návrhu rozpočtu na nasledujúci rok do parlamentu, ktorá je stanovená na 15. októbra.

16. októbra – Ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) privítala návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý schválila slovenská vláda. Podľa S&P je tento návrh priaznivým signálom vzhľadom na záväzok vstúpiť do eurozóny v roku 2009. Napriek tomu podľa agentúry existujú riziká týkajúce verejných financií. – Jablková šťava JABLOŇA od výrobcu Sadlivia Nitra sa stala najobľúbenejšou biopotravinou roka 2006.

17. októbra – Ratingová agentúra Moody’s Investors Service zvýšila rating slovenských štátnych dlhopisov v domácej aj cudzej mene z A2 na A1.

18. októbra – Vláda schválila návrh na vymenovanie Jána Sihelského do funkcie generálneho riaditeľa ÚPSVaR. – Vláda poverila ministra financií Jána Počiatka, aby sa zúčastňoval na rokovaniach Bankovej rady (BR) NBS. Rokovanie BR je neverejné. Podľa zákona o NBS sa na rokovaní BR okrem jej členov môže zúčastniť aj člen vlády poverený vládou.

19. októbra – Poslanec NR SR Zsolt Simon (SMK) vyhlásil, že pravidlá poskytovania podpory v oblasti tabakových kvót boli ministerstvom pôdohospodárstva pod vedením Miroslava Jureňu účelovo zmenené tak, aby vyhovovali jednotlivcom. Zmeny mal iniciovať štátny tajomník MP Marián Záhumenský a profitovať (sumou viac ako 4,4 milióna Sk) mala aj firma Agrocontract, v ktorej je Záhumenský akcionárom a jeho manželka figuruje v dozornej rade. – Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa v reakcii označil Simonovo tvrdenie za diskriminačné a v rozpore so smernicami EÚ. – EK rozhodla o vyčlenení 450 miliónov EUR na reštrukturalizáciu a premenu viníc na roky 2006 až 2007, slovenskí vinohradníci dostanú na 400 ha viníc dotáciu 2 milióny EUR.

20. októbra – Vedením SARIO je poverený Peter Hajaš. – Posledný štátny podnik pre chov koní Národný žrebčín Topoľčianky sa nesmie privatizovať, rozhodla o tom NR SR schválením novely zákona o veľkej privatizácii a zaradila žrebčín do zoznamu neprivatizovateľných podnikov. Pozmeňujúcim návrhom k nemu pribudol aj š. p. Závodisko Bratislava.

23. októbra – Premiér Robert Fico požiadal vo veci Mariána Záhumenského a kauzy tabakové kvóty o stanovisko európsku komisárku pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer-Boelovú.

24. októbra – Parlament schválil zákon o poskytovaní vianočného príspevku dôchodcom 1 500 Sk, 1 750 Sk alebo 2 000 Sk v závislosti od výšky dôchodku. Sociálna poisťovňa začala vyplácať príspevok 1. decembra.

25. októbra – Vláda schválila vládny návrh novely zákona o potravinách s pokutami pre prevádzkovateľa, ktorý ohrozí zdravie ľudí, do 50 miliónov Sk, do 30 miliónov Sk alebo do 1 milióna Sk.

26. októbra – Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval za predsedníčku PMÚ Danicu Paroulkovú.

27. októbra – Premiér Robert Fico oznámil, že na základe rozhodnutia eurokomisárky Fischer-Boelovej nebude žiadať odvolanie štátneho tajomníka Záhumenského. Zsolt Simon podľa neho zneužil právomoc verejného činiteľa, a preto podal na neho trestné oznámenie. – Marián

Súvisiace články

Aktuálne správy