Možno zostane len jedna poisťovňa

BRATISLAVA – Jedna zdravotná poistenia namiesto viace­rých. Takúto možnosť pripustil cez víkend v STV minister zdravotníctva Ivan Valetovič. Toto vyjadrenie prišlo krátko potom, čo z ministerstva unikli pracovné úvahy, podľa ktorých by rezort chcel zhromaždiť všetkých poistencov štátu, teda napríklad nezamestnaných, penzistov alebo deti, do štátnych zdravotných poisťovní. Rezort zdravotníctva argumentuje aj tým, že sa mu nezdá primerané, ak jedna zo súkromných poisťovní mala v prvom polroku zisk 500 miliónov korún. „Tieto prostriedky mali byť použité na platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Súkromné poisťovne sa nedávno vyjadrili, že takýto krok by znamenal začiatok demontáže terajšieho systému verejného poistenia.

Inšpirovaní úniou

Experti varujú, že zoštátnenie poisťovní by mohlo vniesť do zdravotníctva viac korupcie a predražiť ho. Právnici hovoria o riziku protiústavnosti. „Je nesporné, že by sa rozšírila korupcia, keby sa odstránila zo systému konkurencia,“ povedal expert na zdravotné odvody Jozef Mihál. Myslí si, že návrat k jednej zdravotnej poisťovni by bol krokom späť. Podľa n…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy