Predbežný správca zablokoval účty majiteľa firmy SaS Slovensko

Košice 13. mája (TASR)- Bankové účty majiteľa nelicencovanej finančnej inštitúcie SaS Slovensko Miroslava Soboľa sú už zablokované. Pre TASR to dnes potvrdil predbežný správca konkurznej podstaty Bohdan Benedik.

Ako ďalej uviedol, k tomuto kroku pristúpil po tom, čo začal postupne sumarizovať hnuteľný i nehnuteľný majetok firmy. V súvislosti s rozšírenými inzerátmi typu „hľadám veriteľa SaS za účelom zápočtu – dohoda istá“, ktoré sa v posledných dňoch húfne rozšírili najmä v regionálnej tlači, Benedik povedal, že o všetkých týchto aktivitách vie. Priebežne bude o nich informovať dozorujúceho sudcu. „Aj keď kópie zmlúv o vzájomnom zápočte pohľadávok sú evidované vo firme SaS Slovensko, neznamená to ešte, že budú automaticky uznané,“ zdôraznil Benedik.

Povinnosťou predbežného správcu je zistiť stav majetku dlžníka – všetky aktíva i pasíva. Až podľa jeho zistení súd posúdi, či sú splnené zákonné podmienky na vyhlásenie konkurzu a následne rozhodne alebo nerozhodne o jeho vyhlásení.

Podľa podpredsedu a hovorcu Krajského súdu v Košiciach Juraja Sopoligu lehota, dokedy má súd rozhodnúť o konkurze, nie je zákonom určená. „Všetko závisí od výsledkov, ktoré zosumarizuje predbežný správca. Spravidla to trvá tri – štyri mesiace, ale je to veľmi individuálne a nedá sa vopred odhadnúť. Odvíja sa to od dvoch vecí – od celkového rozsahu majetku dlžníka a od toho, či sú v poriadku účtovné a ďalšie doklady,“ spresnil Sopoliga.

Situáciu okolo nebankovej inštitúcie SaS Slovensko v súčasnosti znepriehľadňujú početné iniciatívy veriteľov a právnikov, ktoré vyhlasujú, že šancu vymôcť svoje peniaze má veriteľ vtedy, ak zverí svoj osud do rúk toho-ktorého konkrétneho právneho zástupcu.

Drobní veritelia sa obávajú, že im nakoniec aj tak nič nezvýši. Jedinú šancu vidia v tom, že na majiteľa firmy SaS Slovensko hromadne podávajú trestné oznámenia. Podľa riaditeľa Okresného úradu vyšetrovania (OÚV) PZ Košice I podplukovníka Štefana Hančikovského takéto trestné oznámenia pribúdajú každý deň.

Firma SaS Slovensko v pondelok 8. apríla uzavrela pre klientov svoje ekonomické oddelenie. Jej majiteľ podal v ten deň na Krajský súd v Košiciach návrh na konkurz. Svoje podanie zdôvodnil tým, že ako dlžník je v úpadku.

Vo vyhlásení, ktoré Soboľ vzápätí poskytol médiám, sa uvádza, že sám sa rozhodol pre konkurz, aby neboli poškodení klienti, pretože firma SaS Slovensko podľa neho stratila spôsobilosť uhrádzať platobné povinnosti. Popri záložniach a ďalších prevádzkach totiž spravovala aj peniaze klientov na základe zmlúv, uzatvorených podľa Občianskeho zákonníka. Po páde viacerých nebankových inštitúcií na Slovensku začali klienti masívne vyberať aj peniaze, ktoré vložili do SaS. To vyústilo až do platobnej neschopnosti firmy a nutnosti vyhlásiť konkurz.

Súvisiace články

Aktuálne správy