Dlhopisy sa vrátili na výslnie

BRATISLAVA – Najväčšiu záruku zaujímavých ziskov opäť dávajú dlhopisové fondy. Akciám sa po nadpriemernom zhodnotení z marca prestalo dariť a drvivá väčšina podielnikov akciových fondov už minulý mesiac prerobila.

Podľa Radovana Džugasa z HVB Bank, matky správcovskej spoločnosti Capital Invest, spôsobili obrat na akciových trhoch štvrťročné podnikové výsledky. Firmy pretrhli šnúru svojich donekonečna sa zvyšujúcich ziskov, na čo investori reagovali útekom k bezpečným dlhopisom. Prejavilo sa to v kurzových lístkoch, kde minulý mesiac cena akcií klesala a, naopak, výnosy dlhopisov stúpli.

„Dlhopisy sú pri súčasnom stagnujúcom trhu vhodnou alternatívou na stabilizáciu portfólia a dosiahnutie relatívne vysokých výnosov,“ povedal Džugas. Najvyššie výnosy napriek tomu opäť poskytli akciové fondy so zameraním na investície do firiem zo sektorov alebo trhov, ktoré na zmenu trendu nereagovali.

Dlhopisové fondy, predávané na Slovensku, si tak až na niekoľko výnimiek pripísali zisky do dvoch percent. Ak by týmto tempom pokračovali celý rok, priniesli by investorom výnos, ktorý by niekoľkonásobne prevýšil infláciu.

Napriek priaznivej klíme na trhoch však niektoré dlhopisové fondy majetok znehodnotili. Ich straty sa väčšinou pohybovali do jedného percenta. Boli medzi nimi korunové, dolárové aj eurové dlhopisy.

Z akciových trhov sa v apríli vytrácal optimizmus. Investori ešte nestrávili krach jednej z najväčších amerických firiem – Enronu a kvartálne hospodárske výsledky podnikov nenapĺňali očakávania. AOL Time Warner zaznamenal stratu 54 miliárd dolárov, najväčšiu v histórii USA. „Problémy majú ďalšie spoločnosti a reakcie investorov sú jednoznačné: predaj a vyberanie ziskov,“ poznamenal Džugas.

V skupine štyroch desiatok akciových fondov tak nebola výnimkou ani strata pätiny investovaného majetku, ktorá postihla jeden fond zameraný na investície do telekomunikačného sektora. Hlboko v mínuse skončili aj ďalšie fondy. Tomuto trendu odolali len tri, ktorých zisky však prevýšili aj fondy s iným zameraním.

Podľa Džugasa je vzostup akciových trhov opäť v rukách Ameriky. „Voľby po celej Európe neprinášajú pre starý kontinent veľa pozitívneho. Japonsko je neschopné vyriešiť dvadsať rokov staré problémy a zvyšok Ázie je zasa priveľmi závislý od dopytu vyspelejších krajín,“ tvrdí.

V ostatných typoch fondov sa toho v apríli veľa nezmenilo. Zmiešané fondy mali zmiešané výsledky, peňažné stabilné, ale nízke výnosy a fondy fondov, poznamenané vývojom akcií, strácali.

Minulý mesiac pribudlo do otvorených podielových fondov vyše pol miliardy korún. Najviac sa predávali peňažné a dlhopisové. Hodnota investícií vo fondoch dosiahla 9,4 miliardy korún.

Súvisiace články

Aktuálne správy