Namiesto lízingu sa pri ojazdených autách rozširujú spotrebné úvery a predaj na splátky

Lízing ojazdených áut tento rok pribrzdila prekážka v zákone. Od mája tohto roku totiž vstúpila do platnosti novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá lízing starších áut predražila. Záujem o túto formu financovania, preto poklesol. Lízingové spoločnosti sa na nižší dopyt snažili reagovať ponukou alternatívnych produktov – spotrebiteľského úveru a nákupu na splátky. Nepodarilo sa im však získať všetkých zákazníkov, ktorí mali záujem o lízing.


Prekážka v novele


Karty na trhu lízingu ojazdených áut zamiešala v prvej polovici tohto roka zmena v legislatíve. Novela zákona o dani z pridanej hodnoty znemožnila lízingových spoločnostiam odpočítať si daň z pridanej hodnoty v prípade, ak kúpili automobil od neplatcu tejto dane. Auto tak bolo zdanené dvakrát. Prvýkrát pri kúpe od dodávateľa – súkromnej osoby alebo autobazáru, druhýkrát bolo zaťažené daňou pri prenájme lízingovému klientovi. Cenu automobilu to zvýšilo o 19 percent. Služba tak stratila pre zákazníkov príťažlivosť.


Niektoré lízingové spoločnosti sa pokúšali situáciu riešiť kúpou auta prostredníctvom autobazáru, ktorý bol platiteľom dane z pridanej hodnoty, niektoré lízing ojazdených áut prestali poskytovať, niektoré ho poskytovali i napriek úprave v legislatíve podľa starých podmienok. Výklad novely zákona totiž nebol jednoznačný.


Nejasnú situáciu odzrkadľuje i vývoj objemu obchodov. Zatiaľ čo v prvom polroku 2003 vzrás-tol lízing ojazdených automobilov medziročne o 68 percent, čím boli staršie autá najrýchlejšie rastúcou komoditou na trhu, v prvom polroku tohto roka predstavoval nárast len 18,3 percenta. Podľa Asociácie leasingových spoločností spôsobili tohtoročný rast len prvé štyri mesiace roka.


Alternatívy


Lízingové spoločnosti sa snažili časť stratených zákazníkov získať ponukou iných produktov. Do svojho portfólia začali zaraďovať spotrebiteľské úvery a predaj na splátky. Tie však nezí…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy