Platy vo verejnom sektore sa majú v roku 2005 zvýšiť o 5 %

BRATISLAVA – Platové tarify pre zamestnancov vykonávajúcich prácu vo verejnom záujme by sa mali od júla budúceho roka zvýšiť o 5 %.
Vyplýva to z návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2005 pre zamestnávateľov vo verejnom sektore, ktorú rezort práce a sociálnych vecí predložil do pripomienkového konania.

V júli 2006 by sa mali platové tarify pre zamestnancov verejnej služby podľa predbežnej dohody s Konfederáciou odborových zväzov SR a Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska zvýšiť o 6 % a v júli 2007 o 5 %.

Navrhovaná kolektívna zmluva umožňuje skrátiť v kolektívnej zmluve nižšieho stupňa týždenný pracovný čas zamestnanca na 37,5 hodiny, v prípade dvojzmennej prevádzky na 36,25 hodiny a pri trojzmennej prevádzke na 35 hodín. Výmeru dovolenky umožňuje kolektívna zmluva zvýšiť o jeden týždeň nad rozsah, ktorý určuje Zákonník práce.

Základná dĺžka dovolenky by tak na základe podnikovej kolektívnej zmluvy mohla predstavovať 5 týždňov. Pre zamestnanca, ktorý odpracoval najmenej 15 rokov, by mohla byť dĺžka dovolenky 6 týždňov.

Ak zamestnávateľ skončí so zamestnancom pracovný pomer pre jeho nadbytočnosť alebo z dôvodu zrušenia zamestnávateľa, zamestnanec by mal mať nárok na odstupné vo výške trojnásobku funkčného platu.

Ak zamestnanec odpracoval u zamestnávateľa najmenej 5 rokov, mal by podľa navrhovanej kolektívnej zmluvy dostať odstupné vo výške štvornásobku funkčného platu. V oboch prípadoch sa však pracovný pomer musí podľa Zákonníka práce skončiť pred začiatkom plynutia výpovednej doby.

Príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové poistenie svojich zamestnancov by mal predstavovať najmenej 2 % z objemu miezd. Toto ustanovenie sa týka zamestnávateľských zmlúv, ktoré zamestnávateľ uzatvorí s doplnkovou dôchodkovou poisťovňou (DDP) počas budúceho roka. V prípade kolektívnych zmlúv nižšieho stupňa a zamestnávateľských zmlúv s DDP, ktoré sa už uzatvorili alebo sa uzatvoria do konca tohto roka, zostane príspevok zamestnávateľa aj počas budúceho roka v dohodnutej sume.

Navrhovaná kolektívna zmluva na budúci rok sa vzťahuje na zamestnancov štátnej správy, zamestnancov vyšších územných celkov a obcí, rozpočtových a príspevkových organizácií štátu alebo samosprávy, zamestnancov vysokých škôl, Rady pre vysielanie a retransmisiu, Slovenského pozemkového fondu a Slovenskej akadémie vied.

Súvisiace články

Aktuálne správy