Čo dôchodkový systém znamená pre vysokoškolákov?

Ak ste v súčasnosti študentmi vysokej školy, štát za vás do konca roka 2003 platil dôchodkové odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré od roku 2004 už za vás neplatí. Znamená to, že v súčasnosti nie ste zapojení v dôchodkovom systéme, aj keď ste v ňom už v minulosti zapojení boli.

Kým budete študentmi, nemusíte robiť nič. Keď sa po 1. januári 2005 po prvýkrát zamestnáte, budete sa musieť zapojiť do dôchodkového systému, t. j. do Sociálnej poisťovne. Takisto sa budete musieť v termíne od 1. 1. 2005 do 30. 6. 2006 rozhodnúť, či chcete dostávať svoj budúci povinný starobný dôchodok z jedného alebo dvoch zdrojov, nazývaných tiež piliere dôchodkového systému.

Konkrétne možnosti

V prvom prípade môžete zostať výlučne v 1. pilieri, ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa. „V tomto prípade budete vy aj váš zamestnávateľ platiť odvody do Sociálnej poisťovne a váš celý povinný starobný dôchodok, financovaný z odvodov všetkých pracujúcich, budete dostávať výlučne zo Sociálnej poisťovne (1. pilier),“ hovorí Janka Kolesárová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Váš dôchodok bude spravodlivejší ako v starom systéme, platnom do konca roka 2003, lebo bude zohľadňovať počet odpracovaných rokov a váš príjem počas celého pracovného života. Druhou možnosťou je, že môžete vstúpiť do 2. piliera, ktorý reprezentujú osobné dôchodkové účty v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Vyplácanie dôchodku

Ak vstúpite do 2. piliera, povinný starobný dôchodok budete dostávať z dvoch zdrojov – prvú časť zo Sociálnej poisťovne (1. pilier) a druhú časť zo svojich peňazí, nasporených a zhodnotených na vašom osobnom dôchodkovom účte (2. pilier). „Váš starobný dôchodok z 1. piliera bude závisieť od počtu odpracovaných rokov, príjmov počas celého pracovného života a od vývoja slovenskej ekonomiky. Za obdobie, keď ste prispievali súčasne do 1. aj 2. piliera, bude váš dôchodok z 1. piliera znížený o polovicu a nahradený práve dôchodkom z 2. piliera,“ vysvetľuje J. Kolesárová. Výhodou vstupu do 2. piliera je aj to, že peniaze na vašom osobnom dôchodkovom účte budú vaším súkromným majetkom a v prípade vášho úmrtia ich zdedia vaši pozostalí.

Čo predstavuje 3. pilier

Prvým a druhým pilierom však dôchodková otázka nekončí. Kto sa chce mať na dôchodku naozaj dobre, je nútený obzerať sa po ďalších možnostiach zabezpečenia na dôchodok – po súkromných alebo dobrovoľných dôchodkových produktoch. Jedným z nich je Doplnkové dôchodkové poistenie (DDP), často označované za 3. pilier dôchodkového systému. „V DDP získava účastník, prípadne aj jeho zamestnávateľ, daňové výhody, ktoré zosilňujú sporiaci efekt, a tak s relatívne malým príspevkom si môžete v dlhodobom horizonte výrazne zlepšiť svoju budúcu dôchodkovú situáciu,“ hovorí Michal Szabo, generálny riaditeľ Pokoj DDP. Čím skôr sa mladý človek do takéhoto systému zapojí, tým menšiu sumu musí zo svojej peňaženky pravidelne obetovať, aby dosiahol stanovené dôchodkové ciele.

Súvisiace články

Aktuálne správy