Nakupovanie akcií so zľavou

Jedným zo štýlov správy majetku v rámci fondov je „hodnotové investovanie“. Na slovenskom trhu ponúkajú túto stratégiu zatiaľ iba zopár zahraničných investičných fondov.

Správca fondov, ktorý uplatňuje hodnotovú stratégiu investovania pri svojom investovaní vychádza z niekoľkých základných predpokladov. A to že, ceny akcií sú viac volatilné ako samotný vývoj ocenenia majetku spoločnosti. Druhým predpokladom je, že je možné odhadnúť vnútornú hodnotu podniku prostredníctvom hĺbkovej fundamentálnej analýzy. Takto sa dajú identifikovať spoločnosti, ktorých akcie sa dajú nakúpiť s výraznou zľavou.

Pod zľavou tu treba rozumieť rozdiel medzi trhovou hodnotou akcie a hodnotou majetku pripadajúceho na jednu akciu. Ak sú tieto predpoklady hodnotového investovania splnené, a každý hodnotový správca veri, že sú, portfólio investičného fondu zložené z akcií nakúpených so zľavou oproti ich vnútornej hodnote môže ponúknuť solídny dlhodobý výnos. Pod solídnym výnosom sa dá rozumieť výnos okolo 43 % na akciu , podľa toho, za akú cenu sa akcia pôvodne kúpila. Tento výnos je absolútny, nikto, ani samotný správca, nevie, kedy sa dosiahne. Vie sa vždy vypočítať iba celkový očakávaný výnos z nákupu akcií, pretože je pevne stanovená ich predajná cena.

Prvky hodnotového investovania

Hlavným prvkom hodnotového investovania je skutočnosť, že správcovia fondu v prvom rade vykonajú podrobný prieskum spoločnosti, ktorej akcie plánujú nakúpiť. Zameriavajú sa pritom na akcie spoločností, ktoré boli trhom chybne ocenené, teda na prípady, keď skutočná hodnota spoločnosti nebola zohľadnená v cene akcie kótovanej na trhu s akciami. Napríklad spoločnosť Brandes, ktorá spravuje fondy WIOF US Value Equity a WIOF Global Equity, v tomto štádiu podrob-ného prieskumu veľmi skepticky preskúma účtovnú dokumenty spoločnosti. V ďalšej fáze výberu identifikuje skutočnú vnútornú hodnotu. Určenie vnútornej hodnoty je zároveň aj určenie cieľovej predajnej ceny akcií v skúmanej spoločnosti, pričom Brandes pri tomto určovaní používa konzervatívne obchodné hodnotenie.

Brandes následne nakupuje akcie príslušnej spoločnosti za zľavu oproti skutočnej vnútornej hodnote. Takáto zľava vytvára tzv. bezpečnostnú maržu (viď obrázok).

Napokon je pri tejto stratégii dôležité posúdiť dlhodobú perspektívu (3 – 5 rokov). To znamená prekročiť rámec krátkodobých záležitostí.

Ako vyzerá investičný proces v praxi?

  1. Analytici prezentujú spoločnosti, ktorých akcie plánujú kúpiť, Investičnej komisii.
  2. Investičná komisia stanoví vnútornú hodnotu spoločnosti a jej „pravdivú hodnotu“.
  3. Spoločnosti sa zoradia predovšetkým podľa veľkosti „bezpečnostnej marže“ alebo zľavy (v %) medzi ich stanovenou vnútornou hodnotou a ich trhovou cenou.
  4. Následne sa konštruuje portfólio nákupom 45 až 75 spoločností so solídnou „bezpečnostnou maržou“.

Predajná disciplína

Keď sa spoločnosti Brandes podarí nakúpiť správne podhodnotené akcie, rovnako dôležitou otázkou ostáva, kedy predať. Aj tu sú presne stanovené pravidlá predajnej disciplíny a existujú štyri dôvody, kedy predať akciu z portfólia:

  • akcia dosiahla vnútornú alebo cielenú predajnú cenu
  • zhodnotenie na trhu vyústi do rebalansovania portfólia
  • výskumný proces ponúka podstatne lepšiu alternatívu voči existujúcej akcii
  • finančné výsledky danej spoločnosti sa zhoršili

Výhody hodnotového investovania

Cieľom hodnotovej stratégie je priniesť investorom disciplinované hodnotové investovanie vo všetkých portfóliách a zabezpečiť priaznivé dlhodobé investovanie s nízkym rizikom tak, aby sa podarilo uchrániť investíciu a zároveň dosiahnuť dlhodobé investičné ciele, lebo iba vtedy má investícia zmysel. To, ako sa to tým ktorým správcom darí, je možné určiť na základe historických výsledkov.

Ako sa vyberajú tituly

Analytický tím Brandes trvalo sleduje niekoľko tisíc akcií. Principiálne nakupujú akcie z ľubovoľného regiónu, ale len Large caps s limitom na minimálnu trhovú kapitalizáciu v rádovo miliardách dolárov. Tím portfólio manažérov napríklad pre svoju global equity stratégiu skúmal aj spoločnosti z ČR, ale iba Telekom a ČEZ. Pri finálnom rozhodovaní o nákupe tej-ktorej akcie sa posudzuje aj riziko regiónu. Global equity je jedna zo stratégií, ktorú používa a spravuje Brandes pre svojich veľkých, ale skutočne veľkých inštitucionálnych investorov. Pod skutočne veľkým investorom sa v tomto prípade rozumie klient s investíciou minimálne 100 mil. USD. Podielový fond WIOF Global Equity známy na slovenskom trhu je len súčasťou tejto investičnej stratégie.

Kto je Brandes

Spoločnosť Brandes Investment Partners („Brandes“) bola založená v roku 1974. Spoločnosť využíva investičný štýl, ktorý vytvorili Graham & Dodd, zameraný na detailnú hodnotu konkrétnej akcie a je známy aj ako „stock-picking“ – výber akcií. Hlavné sídlo spoločnosti Brandes sa nachádza v San Diegu, Kalifornia, USA. K 31. marcu 2004 Brandes spravuje 82,7 miliardy USD. Spoločnosť má 514 zamestnancov po celom svete vrátane 74 investičných odborníkov. Brandes je nezávislou spoločnosťou, 100 % vlastnenou jej zamestnancami a manažmentom.

Autor: Peter Dujsík

Súvisiace články

Aktuálne správy