Dôvera amerických spotrebiteľov v novembri klesla

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v novembri klesla, ale menej, ako naznačili predbežné údaje. Ukázali to spresnené výsledky prieskumu University of Michigan. TASR správu prevzala z RTTNews.
Konkrétne, index dôvery amerických spotrebiteľov bol v novembri 2022 revidovaný smerom nahor na 56,8 bodu z 54,7 bodu pri rýchlom odhade. Ekonómovia očakávali miernejšiu revíziu na 55 bodov.
Napriek zlepšeniu bol novembrový spresnený index spotrebiteľského sentimentu stále výrazne nižší než v októbri, keď dosiahol 59,9 bodu.
Náladu domácností negatívne ovplyvnili rastúce náklady na pôžičky, klesajúca hodnota aktív a obavy z oslabovania trhu práce.
To sa odrazilo na poklese čiastkového indexu súčasných ekonomických podmienok v novembri na 58,8 (namiesto 57,8 bodu pri rýchlom odhade) z októbrových 65,6 bodu. Aj index spotrebiteľských očakávaní sa mierne znížil na 55,6 z 56,2 bodu.
Prieskum ukázal tiež, že jednoročné inflačné očakávania klesli v novembri na 4,9 % z októbrových 5 %, ale päťročné inflačné očakávania sa zvýšili na 3 % z 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy