Aj Kažimír chce zvýšiť sadzby tak, aby vyvolali recesiu, ktorá zníži infláciu

, ČTK Foto: TASR/Martin Baumann;YT/Finanzfluss

Časť členov Európskej centrálnej banky (ECB) chce zvýšiť úrokové sadzby tak výrazne, aby oslabili hospodársky rast, a tým znížili súčasnú vysokú infláciu. Inak podľa nich hrozí, že sa inflácia v eurozóne zakorení. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Medzi tými, ktorí po takomto prístupe volá, je aj guvernér NBS.

Inflácia v eurozóne už sa dostala nad desať percent, v októbri podľa predbežných údajov predstavovala 10,7 percenta. ECB teraz zvyšuje sadzby rekordným tempom, aj keď ekonomika eurozóny smeruje k recesii. To prinútilo niektorých centrálnych bankárov, aby začali zvažovať prínosy budúceho zvýšenia úrokov proti riziku pre hospodársky rast.

Podľa členky Rady guvernérov ECB Isabel Schnabelovej, známej uprednostňovaním vyšších nákladov na pôžičky, by centrálna banka mala vo zvyšovaní sadzieb pokračovať a pravdepodobne sa dostať až do takzvaného "reštriktívneho teritória". Depozitná sadzba, ktorú komerčné banky platia za svoje krátkodobé úložky prebytočných peňazí v ECB, je teraz 1,5 percenta a ekonómovia odhadujú, že neutrálna úroveň, ktorá nie je ani reštriktívna, ani stimulačná, je niekde medzi 1,5 a dvoma percentami.

"Teraz nie je v menovej politike čas na pauzu," povedala Schnabelová poslucháčom v slovinskej centrálnej banke. "Budeme musieť sadzby ďalej zvyšovať, pravdepodobne do reštriktívneho pásma," dodala. Rovnakú predpoveď potom pripojili v rovnakom paneli aj moderátor akcie, guvernér slovinskej centrálnej banky Boštjan Vasle, a tiež jeho slovenský náprotivok Peter Kažimír. Schnabelová tiež poukázala na indikátory, ktoré naznačujú, že vysoký cenový rast by sa mohol v eurozóne zakoreniť, vymenovala napríklad riziko ďalšieho rastu miezd.

ECB na konci októbra zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o ďalších 0,75 percentuálneho bodu. Posunula ju tak na dve percentá, čo je najvyššia úroveň od roku 2009. Uviedla, že do budúcnosti počíta s ďalším zvyšovaním úrokov. Pri rozhodovaní o nastavení sadzieb ale bude vychádzať z výhľadu inflácie a hospodárskeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy