Podiel miezd na HDP: Ako bojovať verejnými investíciami proti nerovnosti

, oPeniazoch Foto: getty images

Verejné investície môžu byť dôležitým determinantom podielu miezd na HDP. Nižší podiel miezd môže zase silne súvisieť s nižším blahobytom, vyššou nerovnosťou a nižším rastom.

V posledných rokoch sa podiel miezd na HDP znížil. Príčiny tohto poklesu popisujú na stránkach The Conversation profesori ekonómie Pedro Ricardo Duarte Bom a Inaki Erauskin Iurrita. Okrem iného sú to chyby merania, rastúci význam kapitálovo veľmi náročných firiem, akumulácia súkromného kapitálu, zmeny na trhu práce a jeho inštitúciách a rozširovanie globálnych hodnotových reťazcov.

Vo svojom výskume sa vedci zamerali na verejné investície, ktoré tiež v posledných rokoch výrazne poklesli. 

Prečo nižšie verejné investície súvisia s nižším podielom miezd na HDP, vedci vysvetľujú na dvoch základných podmienkach, ktoré sa im zdajú empiricky prijateľné.

Ťažkosti pri nahrádzaní kapitálu prácou

Pre firmy je technicky náročné nahradiť kapitál prácou. Napríklad získanie stroja, ktorý nahradí prácu človeka alebo naopak. Závisí to od typu spoločnosti a odvetvia hospodárstva, v ktorom firma pôsobí, a mení sa to s technologickým pokrokom, no veľká väčšina štúdií ukazuje, že na agregovanej úrovni to tak je (napr. celková ekonomika). Odbornejšie povedané, faktory výrobného kapitálu a práce sa považujú za komplementárne. 

Zvýšenie kapitálového faktora zvyšuje produktivitu faktora práce viac ako proporcionálne. Napríklad dopravná spoločnosť, ktorá rozšíri svoj automobilový park, zvýši produktivitu práce. Samotný kamión však nezvýši výkon firmy (ak ide napr. o prepravné služby). Výkon sa zvýši len vtedy, keď sa prijme ešte jeden pracovník, ktorý môže riadiť nákladné vozidlo.

Verejný kapitál zvyšuje produktivitu súkromného

Verejný kapitál (štát) priamo interaguje so súkromným kapitálom (spoločnosti) takým spôsobom, že zvyšuje ich produktivitu. Napríklad zvýšenie kvality ciest zvyšuje produktivitu nákladných vozidiel, ktoré po nej jazdia, uvádzajú príklad vedci. Túto charakteristiku majú aj iné formy verejných investícií, ako sú investície do energetiky a telekomunikácií.

Okrem toho mzdy odrážajú zvýšenie produktivity faktora práce, ktorý sa tradične získava za predpokladu, že trh práce je konkurenčný. 
Vedci nakoniec dospeli k názoru, že ak verejné investície generujú zvýšenie produktivity súkromného kapitálu, a to v dôsledku komplementarity kapitálu a práce ešte viac zvyšuje produktivitu faktora práce, potom verejné investície zvýšia podiel miezd na HDP. Naopak, nižšie verejné investície budú tlačiť váhu faktora práce v HDP smerom dole.

Verejné investície sa odporúčajú nielen z dôvodu efektívnosti, ale aj spravodlivosti. Veľká recesia a pandémia však príliš nepomohli oživiť verejné investície, keď po sebe v mnohých krajinách zanechali napätie spôsobené verejným deficitom a verejným dlhom. Preto by sa mala venovať väčšia pozornosť verejným investíciám, najmä v dôsledku procesu ekologickej transformácie, ktorej Európa čelí.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy