Prečo nezahŕňame prírodné bohatstvo do národných účtov?

, oPeniazoch Foto: SITA/AP

Keďže so zhoršovaním životného prostredia prichádzame o bohatstvo a blahobyt, ako to, že nie je začlenené do ekonomických ukazovateľov?

Transformácia lesov na plodiny, miznutie biotopov v dôsledku zaberania územia a vyčerpávanie vodonosných vrstiev v dôsledku nadmerného využívania znižuje našu schopnosť uspokojovať potreby, a tým aj náš blahobyt. Napriek tomu zhoršovanie životného prostredia nie je integrované do hlavného indexu, ktorý meria materiálny blahobyt krajín, upozorňuje Fernando Rodriguez López, profesor environmentálnej ekonómie v článku publikovanom na The Conversation

Najväčším problémom hrubého domáceho produktu (HDP), nielen podľa neho je, že sa meria v peňažnom vyjadrení. Ale k strate environmentálnych zdrojov dochádza v hektároch lesa, ktoré zmizli, v druhoch, ktoré vyhynuli, alebo v metroch kubických vody, ktorá sa stratila.

Čo meriame v HDP

Hrubý domáci produkt predstavuje hodnotu všetkých konečných tovarov a služieb vyprodukovaných ekonomikou (krajinou alebo regiónom) za rok. HDP je dobrým ukazovateľom na poznanie vývoja výrobného sektora krajiny a ako taký je dobrým prvkom na diagnostikovanie ekonomických problémov. Bežne sa HDP akceptuje ako meradlo materiálneho blahobytu: ak krajina produkuje viac, keďže príjem sleduje obehový tok, bude k dispozícii aj viac príjmov na nákup tovarov a služieb, pomocou ktorých sa uspokoja potreby.

Vzťah medzi HDP a materiálnym blahobytom by sa nemal brať ako nominálna hodnota. Na jednej strane rozdelenie príjmov nie je pre všetkých rovnaké, na strane druhej, blahobyt spoločnosti nepochádza len z individuálnej spotreby, ale aj zo zdieľaných a podporných tovarov a služieb.

Koľko nás stojí zhoršovanie životného prostredia

Keďže jednotky merania environmentálnych strát nie je ľahké integrovať, doteraz sa považovali za dodatočné informácie vo forme satelitných účtov sprevádzajúcich údaje o HDP. Prezentovanie škôd na prírode prostredníctvom satelitných účtov je jednoznačne lepšie ako žiadne informácie, ale je to trochu obmedzený spôsob, ako to urobiť.

V roku 1997 sa práca ekonóma Roberta Costanzu a biologičky Gretchen Dailyovej postarala o to, že vznikla nová paradigma ekonomického oceňovania ekosystémových služieb. Načrtol sa aj nový scenár, ktorý by umožnil zmerať zhoršovanie životného prostredia v dôsledku ľudských aktivít alebo katastrof v eurovom vyjadrení a s tým súvisiaca strata blahobytu.

Konsolidácia metód oceňovania a systematiky ekosystémových služieb, rastúca dostupnosť informácií o ich hodnote a predovšetkým nárast inštitucionálnych a vládnych iniciatív v tejto oblasti bude znamenať, že v najbližších rokoch budeme môcť poznať odhady v peňažných jednotkách nášho pozitívneho alebo negatívneho vplyvu na prírodu. Tie objasnia informácie, ktoré môžeme získať z HDP ako miery blahobytu oveľa efektívnejším spôsobom ako sú environmentálne satelitné účty.

Hodnota prírodného kapitálu

Kľúčový by bol odhad celkovej hodnoty ekosystémových služieb vytvorených v krajine prírodou za jeden rok. Kolísanie tohto tzv. prírodného kapitálu z roka na rok by naznačovalo väčšiu alebo menšiu schopnosť využívať ekosystémové služby a následne zvýšenie alebo zníženie blahobytu, ktorý získavame z prírody. Logicky by ničenie ekosystémov viedlo k nižšej hodnote ročných ekosystémových služieb, a opatrenia na obnovu a tvorbu prírodného kapitálu by ho zvýšili.

Následná analýza HDP a prírodného kapitálu by umožnila dospieť k záveru, či sa hospodársky rast krajiny uskutočňoval udržateľným spôsobom, alebo či sa naopak uskutočnil za cenu straty prírodného kapitálu. Prírodný kapitál by bol ako materiálny tovar, ktorý však neprechádza trhom.

Prvé kroky správnym smerom

To, o čom píše Fernando Rodriguez López, nie je žiadna teoretická utópia. V marci 2021 Organizácia Spojených národov upravila systém ekonomického a environmentálneho účtovníctva platný od roku 2012 tak, aby bol založený na ekosystémovom účtovníctve, zamerané na účtovanie tokov ekosystémových služieb a ponechanie otvorených dverí ich peňažnému ohodnoteniu.

Niektoré krajiny, ako napríklad Kanada a Austrália, už prispôsobujú svoje národné účtovné systémy tejto novej paradigme. Nedávno administratíva Joea Bidena v apríli 2022 oznámila Strategický plán štatistiky pre ekonomicko-environmentálne rozhodnutia s cieľom získať „účty prírodného kapitálu“, ktoré merajú zmeny v ekonomickej hodnote environmentálnych zdrojov. Je najvyšší čas prestať používať HDP ako priamy ukazovateľ blahobytu a vyžadovať reálnejšie a užitočnejšie informácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy