Čínsky rozpočtový schodok láme rekordy: Za prvých 9 mesiacov roka dosiahol historické maximum

, TASR Foto: SITA/AP

Fiškálny deficit Číny za prvých deväť mesiacov roka vzrástol a dosiahol historické maximum takmer 1 bilión eur.

Fiškálny deficit Číny za prvých deväť mesiacov roka vzrástol a dosiahol historické maximum takmer 1 bilión eur. Uviedla to agentúra Bloomberg na základe analýzy vládnych údajov. Dôvodom je podľa nej kríza v oblasti nehnuteľností a daňové úľavy, ktoré zhoršujú ochladzovanie ekonomiky a vyprázdňujú vládnu pokladnicu. Informovala o tom AFP.

Prečítajte si tiež: Trhy reagujú na zjazd čínskych komunistov: Akcie v Hongkongu prudko klesli

Rozpočtový schodok Číny sa za deväť mesiacov do konca septembra vyšplhal na 7,16 bilióna jüanov (993,45 miliardy eur), podľa analýzy založenej na údajoch, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo financií v Pekingu. To je takmer trojnásobok deficitu 2,6 bilióna CNY za rovnaké obdobie minulého roka.

Pokles vládnych príjmov

Celkové vládne príjmy klesli od januára do septembra o 6,6 % na 15,3 bilióna CNY, keďže Peking poskytol podnikom viac daňových úľav. Výdavky vlády za prvých deväť mesiacov 2022 stúpli o 6,2 % na 19,04 bilióna CNY pre podporu infraštruktúry, hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest.

Obyvatelia čínskeho hlavného mesta čakajú v maskách na autobus v centrálnej obchodnej štvrti Pekingu v pondelok 24. októbra 2022. Foto: SITA/AP

Oficiálne údaje začiatkom týždňa ukázali, že čínska ekonomika v 3. štvrťroku vzrástla medziročne o 3,9 %.

Ale znovuzvolenie prezidenta Si Ťin-pchinga do úradu na tretie funkčného obdobia a tiež na post vodcu Komunistickej strany, v ktorej si ešte upevnil svoje postavenie, znepokojilo investorov. Čínska mena sa prepadla a akcie v Hongkongu klesli na najnižšiu úroveň od globálnej finančnej krízy.

Kríza v realitnom sektore

Čína zápasí tiež s bezprecedentnou krízou vo svojom realitnom sektore, ktorý v kombinácii so stavebníctvom tvorí viac ako štvrtinu jej hrubého domáceho produktu (HDP).

Zároveň politika nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 a s ňou spojené blokády utlmili spotrebiteľský dopyt. Čína je poslednou z veľkých svetových ekonomík, ktorá stále uplatňuje stratégiu nulového výskytu ochorenia COVID-19.

Súvisiace články

Aktuálne správy