Banky bijú na poplach: Pozor na telefonáty od falošných bankárov

, oPeniazoch Foto: pexels.com/RODNAE Productions

Podvodníci sa nevydávajú iba za pracovníkov banky, ale pre zvýšenie dôveryhodnosti dokonca aj za príslušníkov polície.

Podvody týkajúce sa bánk naberajú čoraz sofistikovanejšie formy. Najnovšie sa klienti môžu stretnúť aj s telefonátmi, ktoré sú na nerozoznanie od prípadnej komunikácie s reálnou bankou. Monotónne telefonáty v angličtine, týkajúce sa napríklad účtov na Google, totiž vystriedali hovory v češtine, pričom aj telefónne číslo volajúceho je upravené tak, aby sa zhodovalo s číslom banky. A to napriek tomu, že z neho podvodník nevolá.

„Volajúci sa predstaví ako zamestnanec banky a môže sa stať, že sa predstaví dokonca pod menom jej reálneho pracovníka, či dokonca zašle aj falošný identifikačný preukaz,“ odhaľuje priebeh podvodu šéf bezpečnosti Slovenskej sporiteľne Ján Adamovský.

Falošní bankári, falošní policajti

Falošný bankár následne informuje klienta o tom, že v jeho mene požiadal niekto o úver a odporučí mu obrátiť sa na pobočku banky pre zrušenie úveru. „Avšak skôr ako tak klient stihne spraviť, zavolá mu falošný policajt a informuje ho, že bol spáchaný trestný čin v súvislosti s úverovým podvodom,“ opisuje Adamovský. Falošná polícia si s ním dokonca dohodne stretnutie, čím chcú podvodníci zvýšiť svoju dôveryhodnosť.

Týmto však podvod nekončí. Podľa šéfa bezpečnosti Slovenskej sporiteľne nasleduje ďalšia séria telefonátov. Nasledujúci opäť od údajného zamestnanca banky, ktorý klientovi ponúkne riešenie situácie. A to je naozaj kreatívne: Stačí si vziať v banke maximálny možný úver, vyčerpať úverový limit a tým pádom klient podvodníka predbehne. Ako asi možno očakávať, nasleduje séria pokynov, ako previesť financie na „bezpečný účet“, kým sa situácia nevyrieši.

„V nám známych scenároch nasmerujú klienta do pobočky banky s tým, aby si vybral celú hotovosť z poskytnutého úveru, napríklad pod zámienkou kúpy auta. Poskytnú mu QR kódy s logom banky a navigujú ho do kryptomatov na nákup bitcoinov,“ upozorňuje Ján Adamovský. Samozrejme, ako pri iných podvodoch, aj tu príde klient o peniaze.

Už aj v najväčšej slovenskej banke

Tento typ podvodov sa pritom pred časom objavil v Česku, v posledných dňoch však zaznamenali desiatky prípadov s týmto scenárom aj v najväčšej banke na Slovensku.

Ako to celé funguje môžete vidieť v tomto videu českého youtubového kanála Jirka vystvětluje věci:

„V našej banke robíme maximum pre to, aby sme ochránili peniaze klientov. Okrem využívania najmodernejších bezpečnostných technológií pravidelne vzdelávame našich zamestnancov a informujeme klientov, aby vedeli predchádzať hrozbám. Dôležité však je, aby boli aj ľudia obozretní a nenechali sa oklamať,“ uzatvára Adamovský.

Súvisiace články

Aktuálne správy