Prvá ekologická kryptomena? Ethereum rapídne skresáva spotrebu elektriny

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Bram van Oosterhout

Druhá globálne najrozšírenejšia kryptomena spotrebovala na spracúvanie a zaznamenávanie transakcií do blockchainu ročne toľko elektriny, ako Čile. Teraz prechádza na nový systém, ktorého spotreba je iba zlomok tej pôvodnej.

Je všeobecne známe, že fungovanie kryptomien je vysoko energeticky náročné. Druhá najrozšírenejšia kryptomena na svete Ethereum napríklad za rok spotrebovala na správu a zaznamenávanie transakcií v rámci verejnej siete blockchain toľko elektriny, ako celé Čile. Zdá sa však, že sa to dá aj efektívnejšie. Ethereum totiž prechádza na nový systém, ktorý využíva iba zlomok energie oproti doterajším nárokom bez toho, aby bolo nevyhnutné sieť odpojiť.

Pochvala aj od úradov

Prechod na nový systém správy a overovania transakcií by mal pritom znížiť spotrebu elektriny až o 99,95 percenta. Ako upozorňuje portál politico.eu, tento krok nezostal ani bez povšimnutia úradov na oboch stranách Atlantiku napriek tomu, že kryptomeny ako také čelia práve zo strany oficiálnych úradov silnému tlaku a kontrole. Krok Etherea oceňujú najmä vzhľadom na aktuálnu napätú situáciu na trhu s energiami.

„V čase, keď hovoríme o energii, energii a ešte raz energii a o znižovaní spotreby a obavách okolo blockchainu, je to pozitívna správa. Všetko, čo znižuje spotrebu v tejto oblasti, je vítané,“ cituje politico.eu šéfku finančnej politiky Európskej kokmisie Mairead McGuinnessovú.

Príklad pre ostatných?

Zákonodarcovia v Spojených štátoch amerických pritom taktiež pozorne sledujú, aké sú energetické nároky kryptomien. V rámci nových právomocí nad trhmi Bitcoin a Ethereum od komisie pre obchodovanie požadujú okrem iného aj pravidelné správy o spotrebe energie na trhoch s digitálnymi komoditami.

„Nech tento krok slúži ako dôkaz, že blockchain a kryptopriemysel majú k dispozícii lepšie, zodpovednejšie možnosti a že namáhanie našej elektrickej siete a zhoršovanie klimatickej krízy nie je ani prijateľné, ani potrebné,“ povedal podľa politico.eu Frank Pallone, demokrat z New Jersey, ktorý predsedá Výboru Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy