Zomrel otec Abenomiky: Bývalý japonský premiér Šinzó Abe podľahol zraneniam streľby

, CNBC Foto: TASR/AP;Monika Himpánová

Incident vyvolal šokové vlny cez Japonsko, krajinu, kde je násilie zo zbraní extrémne zriedkavé. Pravidlá týkajúce sa zbraní sú v krajine veľmi prísne; ručné zbrane sú zakázané a každý, kto chce vlastniť vzduchovku alebo brokovnicu, musí prejsť rozsiahlym školením a previerkami.

Najdlhšie slúžiaci premiér krajiny, 67-ročný Šinzó Abe, bol zavraždený počas kampane v mene vládnej Liberálno-demokratickej strany v meste Nara neďaleko Kjóta. “Keď ho priviezli do nemocnice, bol v stave kardiopulmonálnej zástavy,” povedal na tlačovej konferencii doktor Hidetada Fukushima, ktorý Abeho operoval. “Pokúšali sa ho resuscitovať, ale o 17:03 bol vyhlásený za mŕtveho. Mal zranenia na dvoch miestach a zomrel na vzkrvácanie, zlyhanie srdca kvôli ťažko poškodeným tepnám,” povedal lekár.

Abe sám neviedol kampaň na yískanie parlamentného kresla, ale podporoval LDP pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory parlamentu krajiny. Nie je jasné, či voľby prebehnú podľa plánu. Súčasný premiér Fumio Kishida uviedol, že útok bol “opovrhnutiahodný a barbarský čin, ktorý sa odohral uprostred volieb, ktoré sú základom demokracie”, a dodal, že sa incident stále vyšetruje.

Atentátnik, ktorý v piatok 8. júla 2022 dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je bývalý vojak a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Abe po útoku podľa hasičov nejavil známky života a v takomto stave ho previezli do nemocnice. Na snímke je útočník Jamagami Tecuja, ktorého spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky. Má 41 rokov a slúžil vo vojenskom námorníctve tri roky. Prepustili ho v roku 2005.

Abe odstúpil z funkcie premiéra v auguste 2020, po dvoch funkčných obdobiach, kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu.

Bývalý premiér bol známy svojím úsilím oživiť japonský hospodársky rast prostredníctvom celého radu stimulačných politík, ktoré sa stali známymi ako „Abenomika“. Cieľom bolo zvýšiť produktivitu, reformovať japonskú podnikovú kultúru a dlhodobo znížiť dlh krajiny, hoci podľa analytikov to má zmiešané výsledky pre tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku.

Predtým, ako bola potvrdená Abeho smrť, Rahm Emanuel, americký veľvyslanec v Japonsku, povedal, že je “zarmútený a šokovaný” správami o streľbe.„Abe-san bol vynikajúcim vodcom Japonska a neochvejným spojencom USA,“ napísal Rahm na Twitteri.

Abe bol všeobecne uznávaný za posilnenie prítomnosti Japonska na svetovej scéne. Udržiaval vzťahy s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom a v roku 2019 dokonca vyjednal úvodnú obchodnú dohodu.

V roku 2016 hostil v Hirošime Baracka Obamu, ktorý bol v tom čase prezidentom USA. Obama sa stal prvým americkým prezidentom, ktorý tam navštívil od atómových bombových útokov zo strany Ameriky v roku 1945.

V októbri 2018 sa Abe stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, čím sa stal prvým japonským premiérom, ktorý navštívil Peking od roku 2011. Už niekoľko desaťročí majú Japonsko a Čína napäté a krehké vzťahy.
 

Americký prezident Joe Biden povedal, že bol „ohromený, pobúrený a hlboko zarmútený“, keď sa dozvedel o Abeho smrti. “Je to tragédia pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho poznali,” uviedol Biden vo vyhlásení.

Bývalý americký prezident Barack Obama povedal, že ho správa o smrti jeho “priateľa a dlhoročného partnera” šokovala a zarmútila. “Vždy si budem pamätať prácu, ktorú sme urobili, aby sme posilnili našu alianciu, dojemný zážitok zo spoločného cestovania do Hirošimy a Pearl Harbor a milosť, ktorú mne a Michelle preukázali on a jeho manželka Akie Abe,” uviedol vo vyhlásení. uviedol vo vyhlásení.

Indický premiér Narendra Modi v tweete nazval Abeho „vysokým globálnym štátnikom, vynikajúcim vodcom a pozoruhodným správcom“. V nasledujúcom príspevku Modi uviedol, že Abe “obrovským spôsobom prispel k pozdvihnutiu vzťahov medzi Indiou a Japonskom”. Indický vodca oznámil, že krajina bude mať 9. júla deň národného smútku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila Abeho za ”úžasného človeka, veľkého demokrata a zástancu mnohostranného svetového poriadku”.

Súvisiace články

Aktuálne správy