Najdlhšie pôsobiaci japonský premiér Šinzó Abe rezignoval na svoj post kvôli zdravotným problémom

, CNBC;TASR Foto: SITA/AP

Abe trpí chronickým zápalovým ochorením čriev. Japonský premiér potvrdil, že v dôsledku zhoršujúceho sa zdravotného stavu odstúpi, čím ukončil svoju činnosť ako najdlhšie slúžiacej premiéry tretej najväčšej ekonomiky sveta.

"Chcel by som sa ospravedlniť obyvateľom Japonska," povedal Abe počas piatkovej televíznej tlačovej konferencie na ktorej uviedol, že povinnosti predsedu vlády si bude plniť, kým nebude vymenovaný ďalší líder. Jeho súčasné funkčné obdobie sa malo skončiť až v roku 2021.

Abe potvrdil svoj zámer opustiť úrad po tom, čo štátne médiá informovali, že sa chystá vzdať sa funkcie v priebehu dňa. Za posledné dva týždne údajne navštívil nemocnicu dvakrát.

Abe kvôli zhoršujúcim sa zdravotným problémom mal v pláne odstúpiť už v roku 2007, ale po tom, čo jeho strana v roku 2012 zaznamenala víťazstvo vo voľbách  sa vrátia na najvyššiu pozíciu.

Z postu predsedu vlády sa Abe snažil oživiť nevýraznú japonskú ekonomiku prostredníctvom balíka politík nazývaných Abenomics.

Zatiaľ, čo súčasná pandémia globálne zasiahla všetky ekonomiky, Japonsko už po októbri zaznamenalo pokles spotrebiteľských výdavkov po zvýšení spotrebnej dane. Krajina vstúpila do technickej recesie potom, ako sa jej hospodárstvo v januári až marci znížilo na anualizovanú mieru 3,4 %.

Japonská ekonomika sa v apríli až júni štvrťročne scvrkla o 27,8 %, čo znamená pokles v treťom štvrťroku. Agentúra Reuters uviedla, že tento pokles zmazal zisky z stimulačných opatrení vytvorených Abenomikou.

Japonská burza na správy reagovala v piatok výrazným prepadom. Hlavný tokijský index Nikkei 225 v piatok stratil 1,41 % a uzavrel na 22.882,65 bodu. Nikkei po správe japonskej verejnoprávnej televízie NHK, že premiér Šinzó Abe hodlá odstúpiť, padol o viac než 2,6 %. Neskôr časť strát zmazal. Širší index Topix klesol o 0,68 % na 1604,87 bodu.

Jen, ktorý je považovaný za bezpečný prístav v časoch neistoty, vzrástol voči doláru a jeho kurz sa v piatok ráno posilnil na 106,28 JPY/USD zo 106,63 JPY/USD .

Súvisiace články

Aktuálne správy