Obmedzenie tranzitu: Medzi Ruskom a Kazachstanom začína obchodná vojna, úrady to popierajú

, ČTK Foto: TASR/AP

Medzi Ruskom a Kazachstanom sa rozhorela obchodná vojna - Rusko najprv v nedeľu začalo obmedzovať vývoz kazachstanskej ropy cez prístav v Novorossijsku, zatiaľ čo Kazachstan následne pozastavil tranzit ruského uhlia. Napísal to na svojom webe bieloruský opozičný denník Naša Niva, kazachstanské úrady to ale odmietajú.

Oficiálnym dôvodom na obmedzenie tranzitu kazachstanskej ropy sa stal údajný nález torpéda a míny z dôb druhej svetovej vojny v čiernomorskom prístave blízko terminálu, kde končí ropovod z Kazachstanu. Odmínovacie práce môžu potrvať do konca mesiaca. Následne Kazachstan pozastavil tranzit ruského uhlia a úrady tejto stredoázijskej krajiny zablokovali na svojom území 1700 vagónov naložených uhlím.

Kazachstan zablokoval tranzit ruského uhlia, keď Európska únia vyhlásila zákaz dovozu ruského uhlia. Rozhodnutie EÚ by malo nadobudnúť účinnosť od augusta, ale susedia Ruska sa rozhodli ich uplatniť skôr, poznamenal bieloruský denník.

Roztržka sa odohráva na pozadí ostrých vyhlásení kazachstanského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, ktorý v piatok na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre za prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina verejne vyhlásil, že Kazachstan neuzná separatistickú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. Tokajev tiež odmietol ruský poriadok Alexandra Nevského, ktorým ho v Petrohrade chceli vyznamenať, napísala Naša Niva.

Kazachstanské úrady podľa ruského denníka Moskovskij komsomolec oficiálne odmietli ako falošné správy o 1700 zablokovaných vagónoch s ruským uhlím, ktoré sa rozšírili v médiách v bývalých sovietskych republikách: Toľko ruských vagónov v Kazachstane ani nie je a preprava sa odohrá. Uistili tiež, že
plánované práce v Novorossijsku neovplyvnia vývoz kazachstanskej ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy