Ťažba ropy v Rusku klesla pod 10 miliónov barelov/deň, je najmenšia od júla 2020

Produkcia kondenzátu ropy a plynu v Rusku začiatkom tohto týždňa klesla pod 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litov) denne. Dosiahla tak najnižšiu úroveň od júla 2020, keďže obchod s komoditou brzdia sankcie a problémy v logistike. Uviedli to zdroje oboznámené s údajmi, ktoré nechceli byť menované.
Ťažba ropy v Rusku je pod obrovským tlakom v dôsledku sankcií zo strany Západu za inváziu na Ukrajinu.
Spojené štáty minulý mesiac zakázali dovoz ropy z Ruska. A zároveň sankcie voči popredným ruským bankám sťažili spracovanie platieb za ropu.
Zdroje uviedli, že priemerná ťažba ropy v Rusku klesla od 1. do 11. apríla na 10,32 milióna barelov denne z priemerných 11,01 milióna v marci, čo predstavuje zníženie o viac ako 6 %.
A v pondelok (11. 4.) sa produkcia ropy znížila až na 9,76 milióna barelov denne. To bolo najmenej od júla 2020, keď dosiahla v priemere 9,37 milióna barelov denne pre slabý dopyt v dôsledku pandémie nového koronavírusu.
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento týždeň na rokovaniach s Európskou úniou (EÚ) varovala, že súčasné a budúce sankcie voči Rusku by mohli spôsobiť jeden z najhorších šokov v dodávkach ropy, keďže nebude možné nahradiť jeho vysoký objem produkcie.
Ruský vicepremiér a minister energetiky Alexander Novak minulý štvrtok (7. 4.) uviedol, že ruská produkcia ropy môže v apríli oproti marcu klesnúť o 4 % až 5 % pre problémy s poistením a používaním lodí.
Jeden zo zdrojov povedal tiež, že najväčší ruský producent ropy z hľadiska objemu ťažby – Rosnefť, zaznamenal najstrmší pokles produkcie v období od 1. do 11. apríla, a to na 2,87 milióna barelov denne z 3,35 milióna barelov denne v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy