Rusi míňajú za jedlo dvakrát viac ako pred začiatkom invázie

, ČTK Foto: TASR/AP

Rusi utrácajú za potraviny 40 percent svojho disponibilného príjmu, čo je dvakrát viac ako pred inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na šéfa ruskej styčnej kancelárie Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o tom informovala agentúra Reuters. Podľa údajov ruskej vlády k 1. aprílu medziročná inflácia potravín vplyvom západných sankcií 18,75 percenta.

Ľudia sa podľa šéfa styčnej kancelárie FAO Olega Kobjakova uchyľujú ku krízovým stratégiám, pretože veľkú časť svojich príjmov vynakladajú na základné potreby, napríklad potraviny. "Odkladajú plány, ako je štúdium na vysokej škole alebo kúpa domu. Šetria pre prípad straty zamestnania alebo úmrtia," uviedol.

Priemerná domácnosť v EÚ utratí za potraviny približne 12 percent svojich príjmov, dodal. V Rusku podľa neho nehrozí hlad. Chudobnejšie domácnosti budú ale čeliť zvýšenej miere potravinovej neistoty.

Mnoho Rusov od začiatku invázie skupuje základné potraviny, ako je cukor a pohánka, v obave, že ceny budú ďalej rásť. To zvyšuje tlak na vládu, aby ochladila infláciu. Moskva zvažuje reguláciu cien potravín, liekov a ďalšieho tovaru a dočasne zakázala vývoz niektorých poľnohospodárskych produktov. Tvrdí, že by tiež mohla prikročiť k stanoveniu cien takmer všetkého vývozu komodít v rubľoch.

Hoci tieto opatrenia mali určitý vplyv na obmedzenie spotrebiteľskej inflácie, tie podľa prieskumu agentúry Reuters tento rok zrýchlia na 23,7 percenta, čo je najvyššia hodnota od roku 1999. Podľa toho istého prieskumu ruská ekonomika tento rok oslabí o 7,3 percenta. Bol by to najhorší pokles od roku 2009.

Ruské mzdy zostávajú od začiatku invázie podľa Kobjakova zhruba rovnaké, ale s rastom cien sa znížila kúpna sila. Ľudia sa tiež vzhľadom na odchody západných firiem obávajú o prácu, dodal.

Ruská centrálna banka konštatovala, že na bankových účtoch dochádza k "stabilnému prílivu finančných prostriedkov" a že "tempo rastu bežných cien znateľne spomaľuje, najmä v dôsledku dynamiky kurzu rubľa". Centrálna banka je "presvedčená, že najostrejšia fáza hospodárskej krízy už pominula", uviedli vo svojej správe analytici Capital Economics.

Ruská centrálna banka dnes prekvapivo znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o tri percentuálne body na 17 percent. Nová sadzba bude platiť od pondelka. Na konci februára banka v dôsledku prvých sankcií po vstupe ruských vojsk na Ukrajinu sadzbu viac ako zdvojnásobila na 20 percent.

"Vonkajšie podmienky pre ruskú ekonomiku sú stále náročné a značne obmedzujú hospodársku aktivitu," uviedla banka v tlačovej správe. "Riziká pre finančnú stabilitu sú stále prítomné, ale zatiaľ sa prestali zvyšovať, okrem iného vďaka prijatým opatreniam na kontrolu kapitálu," dodala.

Dnes sa očakávajú údaje o marcovej inflácii. Rubeľ, ktorý sa vo februári a marci prepadol na rekordné minimá, sa priblížil úrovni, okolo ktorej sa pohyboval pred vstupom ruských vojsk na Ukrajinu.

Americká ministerka financií Janet Yellenová už v stredu vyhlásila, že oživenie rubľa nie je známkou toho, že ruská ekonomika odoláva západným sankciám. Dodala, že zo súčasného kurzu rubľa by sa nemalo nič vyvodzovať.

Ruská centrálna banka naznačila, že k ďalšiemu poklesu základnej úrokovej sadzby by mohlo dôjsť na jej ďalšom zasadnutí, ktoré je naplánované na 29. apríla. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy