Buffettov Berkshire Hathaway prevezme poisťovňu Alleghany za takmer 12 mld. USD

Konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta v pondelok informoval, že kupuje poisťovaciu spoločnosť Alleghany Corporation za takmer 12 miliárd USD. Ponuka konglomerátu bola o viac než štvrtinu vyššia než cena akcie Allegheny v závere minulotýždňového obchodovania. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu CNBC.
Berkshire oznámil, že sa dohodol na kúpe poisťovacej spoločnosti za 11,6 miliardy USD (10,54 miliardy eur) v hotovosti. Za akciu Alleghany ponúkla spoločnosť Warrena Buffetta 848,02 USD. V porovnaní s piatkovou (18. 3.) uzatváracou cenou akcie poisťovacej firmy to predstavuje viac než 25-percentnú prémiu a oproti priemernej cene akcie za posledných 30 dní 16-percentnú prémiu.
Poisťovacia firma, ktorú založili v roku 1929, pôsobí najmä v oblasti úrazového poistenia a poistenia majetku. Po dokončení kontraktu, s čím sa počíta v poslednom kvartáli tohto roka, by mala Alleghany pôsobiť v rámci Berkshire Hathaway ako samostatná divízia.
Napriek výraznej prémii je však akvizícia poisťovacej spoločnosti zo strany Berkshire Hathaway stále iba zlomkom v porovnaní s hotovosťou, ktorú nazhromaždil konglomerát ku koncu minulého roka. Jej objem dosiahol takmer 147 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy