Gates chce investovať až 15 miliárd USD do čistej technológie

, ČTK Foto: TASR/AP

Investičný fond Breakthrough Energy Catalyst, za ktorým stojí zakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates, plánuje investovať až 15 miliárd USD do projektov zameraných na čistú technológiu v USA, Británii a Európskej únii. V rozhovore pre denník Financial Times to povedal výkonný riaditeľ tohto súkromno-verejného fondu Jonah Goldman.

Fond BEC spadá pod skupinu Breakthrough Energy Group, ktorú Gates založil v roku 2015. Zatiaľ získal od podnikov a charitatívnych organizácií viac ako 1,5 miliardy USD. Plánuje však investovať až desaťnásobok tejto sumy pomocou inovatívnych finančných štruktúr a dohôd o partnerstve.

V počiatkoch sa Investičný fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC) chce zamerať na priame zachytávanie vzduchu, zelený vodík, dlhodobé skladovanie energie a udržateľné pohonné hmoty pre letectvo. Plánuje investovať do veľkých projektov, ktoré by inak neboli finančne životaschopné, a bude poskytovať podporu prostredníctvom dobročinných darov, čiastkových kapitálových investícií a dohôd o odbere produktov.

BEC sa tiež zameria na vytvorenie trhov pre zelené produkty a technológie a zníženie nákladov na výrobu surovín, ako je zelená oceľ a zelený vodík. Jeho cieľom je tiež znížiť takzvanú zelenú prirážku k produktom ako udržateľný letecký benzín. Zelená prirážka sú dodatočné náklady na zelený produkt v porovnaní s podobným produktom, ktorý ale nie je udržateľný, ako napríklad bežné letecké palivo. BEC očakáva, že nebude mať bežnú návratnosť svojich investícií.

Breakthrough Energy na svojich internetových stránkach popisuje BEC ako program, ktorý má ukázať, ako je možné financovať, vyrábať a nakupovať nové riešenia, ktoré budú základom nízkouhlíkového hospodárstva.

BEC v septembri oznámil, že si zaistil investície od firiem Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, ArcelorMittal a Bank of America. Získal podporu aj od amerického ministerstva energetiky a Európskej komisie.

Súvisiace články

Aktuálne správy