Diera v zákone trestá rodičov samoživiteľov, KDH navrhuje riešenia

Osamelí rodičia čelia rozhodovaniu medzi zdravím neplnoletého dieťaťa a udržaním si zamestnania. Po dovŕšení 11. roku dieťaťa totiž nemajú automaticky nárok na ošetrovné (OČR = ošetrovanie člena rodiny), ak nejde o pandemické dôvody. Zapríčiňuje to diera v zákone č. 461/2003 o sociálnom poistení. Tá rodičovi nedáva právo na ošetrovnú starostlivosť dieťaťa od 12 do 18 rokov.

V prípade, že lekár u akútne chorého dieťaťa v tomto vekovom rozmedzí (12 – 18) vypíše OČR, čelí riziku posudkovej kontroly a je tak vystavený tlaku z rozhodovania sa. Ako upozorňuje Kresťanskodemokratické hnutie, prax ukazuje, že lekár preto neraz OČR radšej nevypíše.

„Štát sa takto pri nejasne stanovených pravidlách zbavuje zodpovednosti,“ hodnotí daný stav právnička a členka predsedníctva KDH Martina Holečková s tým, že predmetný zákon de facto „hádže problém na plecia lekára a vytvára možný konflikt medzi ním a rodičom s chorým dieťaťom“.

Diera v zákone bytostne zasahuje najmä rodičov – samoživiteľov. Podľa ostatného sčítania obyvateľstva z roku 2011 bolo na Slovensku až 167 775 „neúplných rodín so závislými deťmi“ a súčasné čísla ich odhadujú viac. Z údajov mimovládnych organizácií vyplýva, že u nás žije 200-tisíc detí v rodine s jedným rodičom, takýchto rodičov je 150-tisíc a ich životné podmienky sa dlhodobo zhoršujú. „Aj podľa medializovaných údajov sa od roku 2010 v miere rizika chudoby prepadli najviac v Európskej únii,“ varuje lekárka, tímlíderka pre zdravotníctvo a členka predsedníctva KDH Monika Kolejáková.

V roku 2010 bola zhruba štvrtina – 25 percent týchto rodín – ohrozená chudobou, v roku 2018 to bolo už viac ako 36 % z nich. Až v 84 % prípadoch je hlavou jednorodičovských domácností žena a v 16 % domácnostiach to je muž otec.  

V prípade, že im ochorie neplnoleté dieťa nad 11 rokov a je im zákonom zamedzené právo na OČR, je ťažké v práci podávať stopercentný výkon. „Každý vtedy v duchu rozmýšľa, či je doma všetko v poriadku, čo nie je, ak im dieťa každú chvíľu volá, že mu je zle. Samoživiteľka, samoživiteľ však musia byť v práci, pretože dovolenku potrebujú počas prázdnin. Neplatené voľno neprichádza do úvahy, keďže treba platiť hypotéku. Na opatrovateľku nemajú zo zákona nárok. Je to začarovaný kruh,“ zdôrazňuje Monika Kolejáková a poukazuje na nedokonalosť zákona 461/2003: „Veď aký je z tohto hľadiska rozdiel medzi 10-ročným a 12-ročným dieťaťom?“

Podľa Martiny Holečkovej by bola riešením tejto nespravodlivosti práve úprava zákona. „Pozrime sa na to a zvážme posunutie vekovej hranice,“ navrhuje za Kresťanskodemokratické hnutie. „Cestou môže byť napríklad aj zriadenie opatrovateľskej alebo dobrovoľníckej služby, zameranej na starostlivosť o maloleté deti. Týmto vyzývame ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sa problémom vážne zaoberal a pomohol rodičom – samoživiteľom v náročných životných situáciách, spôsobených znením predmetného zákona z roku 2003.“

Paradox na záver. Od 1. apríla tohto roka má fyzická osoba nárok na ošetrovné aj v prípade, ak bude osobne a celodenne ošetrovať vnuka, vnučku, starých rodičov, choré dieťa, ktoré nie je príbuzným v priamom rade, či chorého súrodenca. Nárok na OČR však fyzická osoba nemá pri vlastnom dieťati po dovŕšení 11. roka. Je teda vek 11 rokov dostatočným dôvodom na to, aby matka nechala choré dieťa, ktoré už dva dni zvracia, doma samotné?
 

Súvisiace články

Aktuálne správy